Finlanda, decizie istorică: Vom furniza asistență militară Ucrainei

Finlanda, decizie istorică: Vom furniza asistență militară Ucrainei 
 /  Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Finlanda, decizie istorică: Vom furniza asistență militară Ucrainei / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Finlanda se alătură țărilor occidentale care sprijină Ucraina și anunță decizia 'istorică' de a livra arme şi muniţii Kievului.

Finlanda, ţară nealiniată, dar membră a Uniunii Europene, a anunţat luni că a luat decizia 'istorică' de a trimite arme şi muniţii Ucrainei ca urmare a invadării acestei ţări de către Rusia, informează AFP şi Reuters.

'Finlanda va furniza asistenţă militară Ucrainei. Este o decizie istorică pentru Finlanda', a declarat şefa guvernului de la Helsinki, Sanna Marin, într-o conferinţă de presă.

Transportul va include 2.500 puşti de asalt, 150.000 gloanţe, 1.500 lansatoare de rachete şi 70.000 pachete de alimente, a precizat ministrul apărării, Antti Kaikkonen. Potrivit unui sondaj comandat de postul public YLE, preluat luni de Reuters, pentru prima dată, mai mult de jumătate dintre finlandezi sunt în favoarea aderării ţării lor la NATO. Din cei 1.382 respondenţi, 53% au spus că Finlanda ar trebui să se alăture NATO, 28% s-au declarat împotrivă, iar 19% au fost indecişi.

Sondajul are o marjă de eroare de +/-2,5 puncte procentuale şi a fost lansat la 23 februarie, cu o zi înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, precizează YLE. Rezultatele arată o schimbare rapidă în atitudini, având în vedere că, acum doi ani, numai 20% dintre respondenţi erau în favoarea intrării în NATO, potrivit unui sondaj comandat de cotidianul Helsingin Sanomat, însă acest procent crescuse la 43% în urmă cu mai puţin de două săptămâni, scrie Agerpres.

Prețul porumbului a explodat în Europa, în contextul blocării porturilor ucrainene

Cotațiile la porumb au înregistrat luni o nouă creștere semnificativă pe piața europeană, operatorii căutând soluții de rezervă în condițiile în care porturile ucrainene de la Marea Neagră sunt blocate, iar Marea Azov este în continuare închisă pentru navigația navelor, informează AFP.

În jurul orei 12.30 GMT, pe platforma Euronext, tona de porumb cu livrare în luna martie s-a apreciat cu 31,75 euro, până la 321 de euro, iar cea cu livrare în luna iunie s-a apreciat cu 15,75 euro, până la 284 de euro.

Cotațiile la grâu s-au apreciat și ele, dar într-o măsură mai mică, câștigând 21,25 euro, până la 311,25 euro pe tona de grâu cu livrare în luna martie.

Pe o hartă care arată navigația navelor cargo, publicată de firma Inter-Courtage, se putea constata luni dimineața că "Marea Azov este în continuare interzisă navigației, iar porturile ucrainene sunt de facto blocate".

Operatorii urmăresc modul în care evoluează încărcarea navelor în porturile rusești de la Marea Neagră, precum și în România și Bulgaria.

Însă, piețele sunt în continuare într-o stare de incertitudine când vine vorba de comerțul cu cereale rusești, de eventualele dificultăți logistice și mai ales cu privire la "consecințele sancțiunilor europene care ar putea bloca tranzacțiile", a declarat Sébastien Poncelet, analist la Agritel (Argus Media France) (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel