Universitatea din Bucureşti lansează un proiect on-line, chiar pe 22 aprilie, dedicat împlinirii a 30 de ani de la ”Fenomenul Piaţa Universităţii” terminat după 53 de zile într-o baie de sânge.
Miercuri, 22 aprilie 2020, se împlinesc 30 de ani de la ”Golaniada”, cunoscută și sub denumirile ”Fenomenul Piața Universității” sau ”Manifestațiile din Piața Universității”, ce reprezintă evenimentele de masă petrecute în Piața Universității din București, între 22 aprilie și 15 iunie 1990. A fost cel mai amplu protest din istoria României și cea mai mare manifestare anticomunistă din Europa de Est, după căderea Cortinei de Fier.
Începând de astăzi, pe site-ul www.piatauniversitatii.unibuc.ro sunt accesibile mărturii ale participanţilor, documente de arhivă, revista presei vremii, precum şi o expoziţie digitală.
"Derulat sub auspiciile 'Piaţa Universităţii - de 30 de ani, km 0 al democraţiei româneşti', proiectul aduce în atenţia publică o serie de iniţiative care se doresc a fi un act de reparaţie morală destinat victimelor represiunii violente din vara anului 1990, precum şi o invitaţie la dialog, rememorare şi introspecţie adresată societăţii academice şi civile", informează universitatea, prin intermediul unui comunicat.
Pe website-ul dedicat proiectului toţi cei interesaţi vor putea urmări interviuri-mărturii ale celor care au participat la Fenomenul Piaţa Universităţii, care vor rememora propriile experienţe sau vor contribui cu analize asupra momentelor respective. Seria de mărturii demarează miercuri cu prof. Lazăr Vlăsceanu, prorector UB în 1990 şi este coordonată de Eugen Istodor, publicist şi lector la Facultatea de Litere.
Iniţiatorii propun şi o sinteză a presei vremii, astfel încât în fiecare zi cei interesaţi vor regăsi pe website articole apărute în ziua corespunzătoare a anului 1990, de la declanşarea manifestaţiei din Piaţa Universităţii (22 aprilie) şi până la mineriadă (15 iunie).
Expoziţia digitală este realizată de Muzeul Universităţii din Bucureşti pentru a marca trecerea a trei decenii de la evenimentele respective, precum şi rolul Universităţii din Bucureşti "ca factor coagulant al dezbaterilor civice" în primele luni după Revoluţia Anticomunistă din Decembrie 1989. Expoziţia va urmări, pe parcursul a trei luni, desfăşurarea Fenomenului Piaţa Universităţii.
"Proiectul Piaţa Universităţii - 30 de ani prin realitate virtuală, care va fi gata de lansare cel mai probabil în cursul următoarelor luni, propune transpunerea evenimentelor ce au avut loc în Piaţa Universităţii 1990 într-o experienţă virtuală multimedia de care să beneficieze publicul din România şi de peste hotare. Proiectul utilizează tehnologiile de Realitate Virtuală (VR) şi augmentată pentru recrearea spaţiului din Piaţa Universităţii din 1990 pe baza fotografiilor, a mărturiilor şi informaţiilor din arhive, într-o manieră cât mai realistă", menţionează sursa citată.
Rectorul Marian Preda a arătat că Piaţa Universităţii a fost şi rămâne "simbolul rezistenţei la opresiune, al dorinţei de libertate a mulţimilor revoltate în faţa dictaturii ceauşiste şi a oricărei tendinţe dictatoriale".
"Universitatea din Bucureşti, instituţia de la Kilometrul 0 al României, cea care dă numele Pieţei şi fenomenului social asociat ei, este mândră să fi fost una dintre instituţiile fondatoare ale statului român modern, cea care, de-a lungul timpului, a dat societăţii o însemnată parte a elitei sale intelectuale şi administrative. Cultura Universităţii a fost şi rămâne puternică, impregnată de valori solide precum adevărul, libertatea, dreptatea socială, promovarea meritului", se arată în mesajul transmis de Marian Preda.
Proiectul se bucură de un parteneriat extins cu instituţii care deţin în arhive fotografii, înregistrări video sau audio din anul 1990.
"Prin bunăvoinţa Radio Europa Liberă România, a Televiziunii Române şi a Agerpres, dar şi a tuturor acelora care doresc să contribuie la acest demers de reconstituire şi rememorare colectivă, vom pune la dispoziţia celor interesaţi de Fenomenul Piaţa Universităţii - public larg sau specialişti - o serie de resurse online care pot constitui inclusiv o bază de documentare ştiinţifică", se menţionează în comunicat.
Rememorarea Fenomenului Piaţa Universităţii reprezintă o iniţiativă colectivă a Rectoratului Universităţii din Bucureşti, a Facultăţii de Istorie, a Facultăţii de Ştiinţe Politice, a Muzeului Universităţii din Bucureşti şi a Centrului de Cercetare a Totalitarismelor "Hannah Arendt".
Pe măsură ce condiţiile impuse de pandemia COVID-19 vor permite, Universitatea din Bucureşti va organiza mese rotunde şi dezbateri pe această temă. De asemenea, are în vedere deschiderea spre vizitare de către public a Balconului Universităţii de la "km 0 al democraţiei româneşti".
Cea mai mare manifestație-maraton, anticomunistă, a început la data de 22 aprilie 1990 și a încetat în același an, pe 15 iunie, după ce pe 13 iunie a început intervenția extrem de violentă a minerilor și forțelor de ordine. În noaptea de 13-14 iunie, în Capitală, a avut loc un veritabil război urban soldat cu morți și răniți prin împușcare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News