Elon Musk, noi informații despre primul pacient care a primit un cip cerebral: "Mi-a dat posibilitatea de a face din nou lucruri pe cont propriu"

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Neuralink, compania lui Elon Musk, a prezentat o actualizare a progreselor înregistrate de prima persoană care a primit un cip cerebral ce îi permite să opereze un computer și să joace jocuri video cu mintea.

Compania a anunțat că au trecut mai bine de 100 de zile de când lui Noland Arbaugh i-a fost implantat dispozitivul în creier - iar tânărul de 29 de ani prezintă evoluții.

Arbaugh a suferit un accident de conducere care i-a schimbat viața în timp ce lucra ca și consilier în 2016, care l-a lăsat "absolut fără simțuri" de la umeri în jos.

Viața lui s-a schimbat din nou pe 27 ianuarie, când a fost supus unei proceduri de 30 de minute, în care s-a folosit un robot asemănător unei mașini de cusut pentru a îndepărta o mică bucată din craniu și pentru a fixa cipul în creier.

Cu toate acestea, Neuralink a dezvăluit că unele dintre firele conectate la cip au fost retrase la câteva săptămâni după operație, ceea ce a dus la o scădere a numărului de noduri eficiente - dar a modificat algoritmul pentru a stimula traducerile de semnal. 

"Scopul nostru este de a oferi o interfață de înaltă performanță care să îmbunătățească controlul dispozitivelor digitale pentru persoanele cu tetraplegie, deblocând potențialul lor personal și profesional", împărtășește compania într-o postare.

Primul pas către acest obiectiv a fost realizat în urmă cu puțin peste 100 de zile la Institutul Neurologic Barrow din Phoenix, Arizona, unde Noland Arbaugh, primul participant la studiul PRIME, a primit implantul Neuralink 

Înainte de a primi cip, Arbaugh nu putea folosi decât un creion digital ținut în gură pentru a opera o tabletă - iar îngrijitorul său trebuia să-i pună creionul în gură.

Parcursul primului pacient cu Neuralink

"Statul îmi provoacă stres mental și pe corp, ceea ce îmi provoacă răni de presiune sau spasme.Îmi permite să trăiesc în timpul meu liber, nefiind nevoie ca cineva să mă ajusteze etc. pe parcursul zilei", a spus tânărul.

În doar câteva săptămâni de la operație, Arbaugh a putut să își controleze laptopul cu ajutorul Link, ceea ce i-a permis să joace jocuri pe calculator cu prietenii, să navigheze pe internet, să facă live streaming și să folosească alte aplicații.

"[Link-ul] m-a ajutat să mă reconectez cu lumea, cu prietenii și cu familia mea. Mi-a dat posibilitatea de a face din nou lucruri pe cont propriu, fără să am nevoie de familia mea la orice oră din zi și din noapte", a zis el.

Arbaugh petrece până la opt ore pe zi contribuind la cercetare, dar petrece mai mult de 10 ore pe zi în weekenduri pentru activități personale.

Neuralink a declarat că acesta a folosit recent dispozitivul pentru un total de 69 de ore într-o singură săptămână - 35 de ore de sesiuni structurate și alte 34 de ore de utilizare personală.

"În viitor, intenționăm să extindem funcționalitatea Link la lumea fizică pentru a permite controlul brațelor robotice, a scaunelor cu rotile și a altor tehnologii care ar putea contribui la creșterea independenței persoanelor care trăiesc cu tetraplegie", a precizat compania.

În timp ce actualizarea progresului lui Arbaugh este plină de speranță pentru cei care sunt și ei paralizați, performanța nu a venit fără un cost.

Animalele pe care s-au făcut teste ar fi îndurat "suferințe extreme" 

Daily Mail a dezvăluit în februarie că s-au efectuat teste îngrozitoare pe animale pentru a da viață proiectului lui Musk privind cipul cerebral. 

La o săptămână după ce miliardarul a anunțat că primul test cu pacienți era în curs de desfășurare, documentele au dezvăluit că firma a folosit „Bioglue” pentru a "repara" găurile din capul maimuțelor după operații.

Documentele publicate de Universitatea Davis din California, care a încheiat un parteneriat cu Neuralink în cadrul unor teste timp de trei ani, din 2017 până în 2020, arată că maimuțele au fost operate pe craniu de până la 10 ori fiecare înainte de a fi eutanasiate.

Chirurgii le-au găurit în cap, iar implanturile au fost atașate la creierul lor, dar nu se potriveau bine - ceea ce înseamnă că ieșeau în afară, arată dosarul. 

Rapoartele de deces arată că maimuțelor le-au fost amputate părți din membre și au fost eutanasiate.

În total, Neuralink a ucis cel puțin 1.500 de animale, inclusiv oi și porci, în timpul căutării unui cip care va permite oamenilor să controleze dispozitivele electronice cu ajutorul minții.

Documentele au fost obținute de către Physicians Committee for Responsible Medicine, un grup de campanie, care a declarat că maimuțele au îndurat "suferințe extreme" în timpul unei "nepăsări sistematice" față de viața lor, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel