Sejururile externe cu transport cu autocarul au deja de suferit și vor suferi în continuare, cel puțin pe termen scurt, spun profesioniștii din turism. Cam în același fel în care a avut de suferit TAROM după accidentul de la Balotești din 1995. Mare parte din turiștii care urmau să plece în excursii în Muntenegru cu autocarul încearcă să găsească alte modalități de transport sau alte destinații.
Este și cazul Școlii Generale 150 din București, care avea programată o excursie cu același ghid care a murit în accidentul din Muntenegru, excursie anulată la cererea părinților, care caută alternative în acest moment.
Povestea femeii care a dat catedra pe meseria de ghid turistic
Când a aflat că-şi poate lua şi soţul în călătoria pe care urma să o facă în calitate de ghid împreună cu peste 40 de turişti, în Muntenegru, Serbia şi Croaţia, Mariana Mateescu, o fostă profesoară de matematică din Curtea de Argeş, care a dat, de câţiva ani, catedra pe meseria de ghid turistic, părea cea mai fericită femeie din lume, după cum a declarat sora acesteia.
Pentru Mariana şi Traian Mateescu, fericirea a mai durat însă doar o zi după ce au păşit în autocarul groazei. Aflaţi pe locul ghizilor, adică pe scaunele de lângă şofer, cei doi soţi nu au avut practic nici o şansă să scape cu viaţă. Mariana Mateescu este care a cooptat mai multe profesoare, foste colege din Curtea de Argeş, să meargă cu ea în călătorie. Erau ca între prieteni.
Turismul individual în Muntenegru, o posibilă alternativă
Destinația este una foarte căutată, dar greu accesibilă. Nu există nici zboruri directe, nici chartere, cum este de exemplu, cazul croatilor. Pentru Dubrovnik, în schimb, sunt numeroase curse charter. Singura alernativă validă pentru Muntenegru la autocar ar fi turismul individual, cu autoturismul propriu.
Efectele deja încep să se simtă. Sejurul cu autocarul în Muntenegru organizat de Christian Tour nu este vândut în totalitate nici până acum, deși plecarea este programată pe 1 iulie. În schimb, apar din ce în ce mai multe solicitări de turism individual.
„Oamenii au început să ceară transport cu avionul sau doar cazare. Se înregistrează tot mai puține cereri pentru excursii cu autocarul, iar cei care încă o fac sunt cei de vârsta a treia. Cursele charter cu avionul sunt cele mai căutate vara aceasta. Ne axăm mai puțin pe circuite și mai mult pe personalizarea experienței”, a declarat pentru De Ce News Diana Tufan, managing partner la Escapage Travel Boutique, agenția de turism care promovează un nou concept, călătoriile de autor.
,,Excursiile cu autocarul vor fi afectate, mai ales pe destinaţiile extracomunitare, unde infrastructura nu este la fel de bună ca în ţări din Uniunea Europeană unde agenţiile româneşti de turism organizează cele mai multe circuite. Pe termen scurt şi mediu turismul de circuit cu autocarul pe zonele non-UE, unde şoselele sunt înguste şi nu prea bine semnalizate, va fi clar afectat, mulţi români îndreptându-se către circuitele cu avionul“, a declarat Răzvan Pascu, consultant în turism.Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu