Efectul BREXIT: Băncile europene şi supravieţuirea în Marea Britanie

Băncile din Europa continentală şi-au redus expunerile la Marea Britanie de la votul din 23 iunie 2016, în favoarea ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Băncile mai sunt îngrijorate şi în privinţa legalităţii tranzacţiilor transfrontaliere după Brexit, se arată într-un raport al Autorităţii Bancare Europene (EBA), transmit Bloomberg şi Reuters.

Prin prisma activelor, băncile din 27 de state membre ale UE şi-au redus expunerea de la peste 1.900 de miliarde de euro în iunie 2016 la sub 1.600 de miliarde de euro în iunie 2017, arată datele EBA. Informaţiile reflectă în principal scăderea afacerilor cu derivate, ceea ce ar trebui să îngrijoreze Londra, care concurează pe plan global cu New York-ul pe acest segment.

Băncile sunt îngrijorate de efectele negative în cazul în care Marea Britanie, cea mai importantă piaţă financiară din blocul comunitar, părăseşte UE fără un acord care să reducă temerile mediului de afaceri cu privire la Brexit, conform raportului Autorităţii Bancare Europene.

Într-unul unul din cele mai dure avertismente emise până acum de o instituţie europeană de reglementare se arată că o sursă majoră de îngrijorare pentru bănci o reprezintă continuitatea contractelor financiare sau capacitatea de a-şi îndeplini obligaţiile, o dată ce Marea Britanie nu mai este parte din sistemul legal al UE. Consumatorii şi companiile din cele 27 de state membre ale UE s-ar putea confrunta cu anulări, amendamente sau renegocieri ale contractelor, şi-ar putea pierde protecţia şi ar putea înregistra pierderi financiare, atrage atenţia EBA.

Teama de un "hard Brexit"

Potrivit unor surse din mediul bancar citate de Bloomberg, în absenţa unor modificări spectaculoase, marile bănci globale vor începe să îşi pună în aplicare planurile de relocalizare la începutul anului următor, pentru a fi sigure că vor avea noi birouri în interiorul Uniunii Europene în momentul în care Marea Britanie va ieşi din blocul comunitar.

Un număr de aproximativ 20 de bănci sunt deja în discuţii avansate cu organismele de reglementare din UE pentru obţinerea autorizaţiilor de funcţionare. Băncile cu sediul în Marea Britanie se tem de un 'hard' Brexit, în urma căruia nu vor avea acces la piaţa unică europeană, şi se confruntă cu presiuni din partea autorităţilor de reglementare pentru a evita o încheiere abruptă a legăturilor cu clienţii transfrontalieri, ceea ce ar putea provoca turbulenţe pe pieţe.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel