După ultimul atac cu rachete și drone, Iranul a reușit să îmbunătățească clar poziția lui Netanyahu

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Iranul nu mai este un dușman fantomatic pentru Israel, și acest lucru îi oferă premierului Benjamin Netanyahu o oportunitate politică, pe măsură ce continuă războiul său în Fâșia Gaza și, potențial, în Liban.

Netanyahu a fost adesea criticat pentru detectarea mâinii lungi a mullahilor în spatele aproape fiecărei amenințări la adresa securității Israelului și a fost acuzat pe scară largă că exagerează riscurile unui atac direct din partea Ayatollahului Ali Khamenei. Cu toate acestea, acum, Netanyahu poate susține că măștile au căzut și că dușmanul real este clar după bombardamentul fără precedent al Republicii Islamice, care a încălcat o linie roșie care până acum părea neconcepută. Este pentru prima dată când Iranul a lansat un atac direct asupra statului Israel, iar Mohammad Jamshidi, un vice-șef al statului major al președintelui Iranului, a declarat că "ecuația strategică" s-a schimbat acum între Teheran și Israel, scrie POLITICO.

Noua dinamică îi întărește considerabil mâna lui Netanyahu în obținerea sprijinului militar internațional și îi permite să-și intensifice războiul împotriva Hamas, susținut de Iran, în Fâșia Gaza, și apoi, eventual, să-și îndrepte atenția către Hezbollah din Liban, alt proxy al Iranului. Premierul are acum mai multă libertate de acțiune pentru a prezenta războiul din Gaza ca o luptă pentru supraviețuirea națională împotriva unui adversar bine înarmat și cu greutate geostrategică, condus de fundamentaliști islamiști care urmăresc arme nucleare.

Iranul nu ar fi putut alege un moment mai bun pentru a-i oferi lui Netanyahu o salvare, exact când răbdarea internațională față de liderul de dreapta era la limita ruperii. Compensând creșterea victimelor civile din Gaza, Netanyahu a rezistat presiunilor președintelui american Joe Biden, care dorea să evite un asalt total asupra orașului Rafah de la graniță, și a fost supus unei presiuni extreme din cauza uciderii de către Israel a șapte lucrători umanitari din World Central Kitchen.

Atacul din noaptea trecută face cazul sprijinului pentru Israel aproape incontestabil, în principal datorită unei posibile erori strategice majore a regimului iranian. Conducerea Iranului, deja larg disprețuită acasă din cauza corupției, a gestionării economice dezastruoase și a unei suprimări sângeroase a drepturilor omului, riscă acum să pară și militar ineptă.

Sprijinul lui Biden pentru Israel este acum "incontestabil", în timp ce prim-ministrul britanic Rishi Sunak a insistat că Marea Britanie va "continua să apere securitatea Israelului". Franța și Marea Britanie, cele două puteri nucleare europene ale NATO, au participat ambele la apărarea împotriva bombardamentului iranian.

În Statele Unite, membri ai Congresului din ambele partide au cerut aprobarea unui ajutor suplimentar internațional pentru Israel, în urma acțiunii Iranului.

Yaakov Amidror, fost consilier național de securitate al lui Netanyahu, a fost de acord că atacul i-a oferit fostului său șef o oportunitate de aur.

"Bibi a primit două opțiuni bune - și asta se întâmplă rareori", a declarat Amidror, un general pensionar și fost șef al departamentului de cercetare al inteligenței militare israeliene, pentru POLITICO.

"El poate să atace direct Iranul, care este capul polipului, susținând că avem acum legitimitatea de a face acest lucru. Sau poate să spună americanilor: Înțelegem că nu vreți ca noi să escaladăm cu Iranul și suntem pregătiți să facem un compromis, dar ce vrem în schimb este ca America să ne ofere Israelului toată ajutorul necesar pentru a distruge capacitatea militară a Hamas în Fâșia Gaza, inclusiv în Rafah", a declarat Amidror.

Prima opțiune - un atac direct asupra Iranului - ar fi o întreprindere uriașă pentru Israel singur, iar Statele Unite au deja semnalizat că doresc să evite această conflagrație. Deși sprijinul intern pentru regimul iranian este șubred, un atac direct ar putea risca să trezească un patriotism de tip "rally-round-the-flag", care este profund rădăcinat. Iranul nu este o pradă ușoară. Iranul prezintă bombardamentul eșuat împotriva Israelului ca o contra-lovitură calibrată și susține că a satisfăcut necesitatea țării de răzbunare după un atac mortal asupra consulatului său din Damasc din această lună. Rachetele au provocat pagube minore unei baze aeriene israeliene - iar Teheranul susține că vrea să încheie problema aici. Afirmația Iranului că dronele și rachetele erau menite să fie un mesaj fin țintit, nu să provoace victime extinse, nu are multă greutate în Israel, dar ar putea exista motive strategice bune pentru a accepta această ficțiune.

"Aceasta nu a fost simbolic din partea Iranului, a fost un atac major", a declarat Charles Freilich, fost consilier național de securitate al Israelului. Cu toate acestea, el a subliniat că acest lucru nu face o răzbunare directă inevitabilă. "În circumstanțe normale, Israelul ar trebui să răspundă unui atac de această natură și amploare. Cu toate acestea, în acest caz, Israelul poate ar trebui să se conformeze preferințelor americane, ceea ce contravine unor principii fundamentale ale strategiei de securitate națională a Israelului".

Cu toate acestea, un funcționar israelian în exercițiu a declarat pentru POLITICO că va exista un răspuns, în timp ce a avertizat totuși că acesta trebuie să fie măsurat pentru a evita un război total în Orientul Mijlociu.

Asemenea îngrijorări cu privire la o confruntare directă cu Teheranul ridică posibilitatea ca întreaga furie a Israelului să fie simțită mai aproape de acasă, în continuarea asalturilor în teritoriile palestiniene și, eventual, în acțiuni mai mari în Liban, pe care unii dintre susținătorii de dreapta ai lui Netanyahu le-au susținut de luni de zile. Este o critică de durată a politicii externe iraniene că Teheranul este obsedat de propria supraviețuire și prestigiu și nu-i pasă de victimele ridicate pe care le provoacă intervențiile sale, de la Liban la Yemen.

Yossi Kuperwasser, fost director general al Ministerului Afacerilor Strategice al Israelului, a subliniat că întregul război din Gaza a fost "un război împotriva Iranului" de la bun început.

El a adăugat că Israelul trebuie "să limiteze capacitățile acestui regim fanatic din Iran. Pentru această scop, trebuie să terminăm treaba în Fâșia Gaza, ceea ce va fi dureros pentru iranieni. Totul a început pentru că au vrut să salveze Hamas", a declarat Kuperwasser.

"Al doilea lucru este să ne asigurăm că există consecințe pentru proiectul nuclear iranian. Doar să încercați să vă imaginați dacă ceva asemănător s-ar fi întâmplat când iranienii au arme nucleare, iar ei sunt atât de aproape de a le avea", a declarat el.

De fapt, există deja semne că Israelul profită de acțiunile Iranului pentru a-și exploata avantajele atât în Gaza, cât și în Liban.

În Gaza, Times of Israel a raportat că discuțiile de nivel înalt cu Statele Unite cu privire la Rafah - unde Washingtonul dorește să evite o invazie totală în oraș - sunt acum în "background (prioritate secundară)".

Pe frontul libanez, Forțele de Apărare ale Israelului au lovit adânc în nord-estul Libanului duminică, vizând un "loc semnificativ de producție a armelor" care aparține Hezbollahului. Grupul libanez a tras aproximativ 40 de rachete către Israelul de nord în timpul atacului iranian, conform IDF.

Există o presiune tot mai mare asupra lui Netanyahu din partea naționaliștilor de extremă dreaptă și a partidelor de extremă dreaptă din coaliția sa de guvernare pentru un răspuns major. Itamar Ben-Gvir, ministrul securității naționale, și Bezalel Smotrich, ministrul de finanțe al țării, îl îndemnă pe liderul israelian să nu fie influențat de oficialii americani care-l avertizează cu privire la răzbunare.

"Bibi ascultă pe toată lumea și va încerca să echilibreze toate cererile care i se adresează, dar nu-l văd să se abțină de la o răzbunare", a declarat un funcționar guvernamental, care a fost de acord să vorbească liber sub condiția anonimatului, pentru POLITICO. "Există o recunoaștere că acesta este un punct de cotitură care va beneficia Israelului din punct de vedere diplomatic, dacă va fi gestionat corect", a continuat funcționarul. "Atacul a smuls măștile și a arătat lumii ce este Iranul și nu vrem ca orice acțiune din partea noastră să distragă atenția de la aceasta. Acesta este o oportunitate pentru noi de a construi o coaliție mult mai puternică anti-Iran, dacă jucăm inteligent. Da, va exista o răzbunare, nu văd cum Bibi să nu facă asta, dar nu va fi cu toate tunurile înainte; va fi mai limitată și măsurată pentru a face o declarație și pentru a nu-i ofensa pe aliații noștri care ne-au ajutat atât de mult ieri noapte".

Membru al Cabinetului de Război, Benny Gantz, a insinuat același lucru, declarând într-o comunicare: "Vom construi o coaliție regională și vom taxa Iranul în modul și momentul potrivit pentru noi".

Danny Danon, fost reprezentant al Israelului la Națiunile Unite, a declarat pentru POLITICO că o contra-lovitură de orice fel este inevitabilă. "În vecinătatea noastră, ar fi irresponsabil să nu răspundem după un atac fără precedent din partea Iranului împotriva Israelului", a susținut el.

Danon, acum un parlamentar Likud (n. partidul politic al cărui președinte este Netanyahu) care de două ori l-a provocat pe Netanyahu pentru conducerea partidului și ar putea face-o din nou, a adăugat: "Știm că Iranul este în spatele tuturor proxilor săi și acesta este primul atac direct pe care l-au decis să-l lanseze împotriva noastră. Nu avem alt mod decât să trimitem un mesaj clar că a fost o greșeală, care nu va fi acceptată de noi. Să nu răspundem va aduce doar un alt atac din partea Teheranului".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel