EXCLUSIV  Dosar de ucidere din culpă și vătămare corporală după tragedia din Odorheiu Secuiesc. Trei posibili responsabili. Clădirea aparține Arhiepiscopiei Romano-Catolice

Foto IGSU
Foto IGSU

Va fi făcut un dosar de ucidere din culpă și vătămare corporală, iar răspunderea penală va aparține Arhiepiscopiei Romano-Catolice, Consiliului Local Odorheiu Secuiesc sau constructorului responsabil cu lucrările.

Clădirea care s-a prăbușit în Odorheiu Secuiesc aparţine Arhiepiscopiei Romano-Catolice, iar Primăria Odorheiu Secuiesc plăteşte anual peste 300.000 de lei chirie. 

În acest context, l-am contactat pe avocatul Mihai Drăgan, care ne-a răspuns întrebărilor, și anume cine răspunde pentru moartea adolescentului și vătămarea celorlalte trei fete din internat.

Arhiepiscopia Romano-Catolică -  Consiliul Local Odorheiu Secuiesc - constructorul responsabil cu lucrările

DC News: Cine răspunde pentru viața adolescentului și pagubele produse celor trei fete, toți cazați în internatul prăbușit?

„Cu rezerva că nu știu ce scrie în contract, dar dacă este unul tip, lucrările revin mereu în sarcina proprietarului. Chiriașul are întotdeauna lucrările mici: zugrăveli, reparații mici. Când vorbim despre structură, ea e mereu în sarcina proprietarului. În cazul acesta, modificările aparțin Arhiepiscopiei Romano-Catolice.”, ne-a spus avocatul Mihai Drăgan.

DC News: De asemenea, lucrările erau deja începute. În jurul temeliei internatului era deja săpat un șanț adânc. Nu ar fi trebuit evacuat înainte de începerea lucrărilor la structura de rezistență?

„O responsabilitate o au inclusiv cei de la Primărie, cei care au dat autorizația pe așa ceva. O astfel de lucrare se face doar în urma unei expertize tehnice în construcții unde trebuie să releve siguranța acelei construcții și lucrările care sunt de edificat, iar cel care face lucrările trebuie să aducă la cunoștință proprietarului dacă clădirea mai este aptă să funcționeze conform destinației la momentul în care se fac lucrările. Lucrările respective pot comporta o serie de riscuri. Se intervine până la urmă la structura de rezistență. Cel care face expertiza trebuie să clarifice dacă clădirea este deservită, dacă este în funcțiune sau dacă trebuie eliberată din cauzele pe care le comportă lucrarea. Nu știu dacă lucrarea în sine a comportat prăbușirea, dar clar trebuiau niște lucruri menționate și verificate.”, a mai precizat Mihai Drăgan.

Dosar pe ucidere din culpă și vătămare corporală pentru vinovat

„Trebuie verificat dacă prevederile contractuale menționează o altă persoană care trebuie să facă aceste lucrări, respectiv chiriașul. În al doilea rând, dacă s-a făcut o expertiză, aceasta trebuie temeinic analizată dacă s-a făcut corect sau nu, dacă s-a permis exploatarea în continuare a clădirii.

E posibil să fie și o eroare din partea constructorului care s-a ocupat de aceste lucrări. Cert este că se va face un dosar pe ucidere din culpă, dar și de vătămare corporală pentru cele trei fete supraviețuitoare. Vina ar trebui să revină Primăriei, care acționează prin Consiliul local, Arhiepiscopiei Romano-Catolice sau constructorului care s-a ocupat de lucrare.”, a încheiat avocatul Mihai Drăgan pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel