Discuții tensionate în CSM, despre desființarea SIIJ. Gabriela Scutea și Stelian Ion, SCHIMB de replici cu procurorii

Au fost discuții tensionate în cadrul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii. 

Totul a pornit de la activitatea Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ), care în anul 2020 a trimis doar două rechizitorii în judecată, în ambele fiind protagonist Mircea Negulescu, președintele Instanței Supreme, Corina Corbu a cerut fără succes amânarea discuțiilor pe motiv că nu este prezent și un reprezentant al Secției pentru a-și expune punctul de vedere.

Schimb de replici între Gabriela Scutea, Simona Marcu, ministrul Stelian Ion și Procurorul Cristian Ban

Procurorul general al României, Gabriela Scutea, care a criticat activitatea SIIJ.

"Numărul plângerilor contra soluției, raportat la cele 550 de clasări- există 248 de plângeri promovate de petenți. Există plângeri admise, raportat la modul în care cercetările au fost finalizate, o bună parte a plângerilor care au reținut neefectuarea unor acte de urmărire penală. (…) Infirmările dispuse de procurorul șef adjunct au fost confirmate de instanțe", a spus Gabriela Scutea.

În replică, judecătoarea Simona Marcu a sărit în apărarea Secției Speciale, făcând o paralelă cu activitatea DNA, din anii anteriori: "Mi se pare incorect față de conducerea SIIJ care a întocmit acest raport să discutăm în lipsă, dar dacă tot o facem, trebuie spuse câteva lucruri. S-a vorbit neelegant, nedeontologic despre calitatea colegilor care lucrează acolo sau despre activitatea lor"

Și ministrul Justiției, Stelian Ion s-a declarat "total nemulțumit" de activitatea SIIJ.

"Observăm că au în jur de 2 rechizitorii pe an, niciunul pe fapte de corupție, nu am văzut raport de cheltuieli pentru anul 2020, e croită greșit această secție, nu avea cum să funcționeze", a spus Stelian Ion.

Procurorul Cristian Ban a recunoscut că a fost provocat de colegii săi să intre în discuție și a spus că: "E un raport de activitate, dar eu aș face un bilanț de la început, pentru că de la an la an sunt aceleași rezultate, nu au nici măcar o condamnare, zero condamnări. Ce putem să mai spunem că pentru fapte de corupție, știm că avem o mare problemă, iarăși suntem pe zero".

A MURIT Dianne Durham. Nadia Comăneci, sfâșiată de durere. A făcut ANUNȚUL

Ședința, suspendată pentru 10 minute

După ce a fost suspendată timp de 10 minute, ședința s-a reluat cu dezbateri legate de necesitatea emiterii avizului asupra proiectului de desființare a SIIJ, potrivit g4media.ro

"Este cu totul alt act cel de astăzi!", a mai spus Stelian Ion.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel