De Ce nu a mai participat TVR la licitația Ligii. Câte angajări și câte licitații a făcut postul public în timp de criză

tvr
tvr

În plin scandal al disponibilizărilor, care afectează de la angajații MAI până la profesori și salariații spitalelor, o instituție cu caracter public face angajări. În martie, TVR  ajunsese la 3300 salariați, fără a mai aminti de colaboratorii care primesc onorarii pentru emisiuni, cum sunt celebrii Pleșu și Liiceanu, iar angajările continuă. Între 2002-2005,  în TVR scăzuse numărul angajaților cu o treime, de la 4000 la 3000 persoane.

Nici departamtentul comercial nu este ferit de ”angajările de criză”. Ieri, Kanal D s-a despărțit de  Nicoleta Cîrjan , care a părăsit postul privat pentru Departamentul de Marketing și Vânzări al postului public.

Cele mai importante ”sosiri”, în TVR, s-au făcut la Știri, Rodica Culcer angajând prezentatori, editori sau reporteri. Investiții se fac și în TVR Info, care a funcționat până acum fără buget, prin folosirea angajaților și a materialelor produse de celelate canale TVR. Pe fondul unei scăderi de audiență și a încasărilor din publicitate, lipsa banilor a devenit cronică, televiziunea  fiind nevoită să angajeze credite pentru plata salariilor. Guvernul a intervenit, în decembrie 2010, alocând peste 45 de milioane de lei pentru plata releelor folosite de TVR din fondul de rezervă aflat la dispoziția premierului.

Fără bani, la licitații

Măsurile luate de CA al TVR, în aceste condiții, au fost la fel de ciudate precum angajările masive din ultima perioadă. Președintele Alexandru Lăzescu a propus renunțarea la prima de vacanță, reprezentând 85 la sută din veniturile medii pe trei luni (salarii plus sporuri și ore suplimentare). În total, s-ar economisi circa 5 milioane de euro anual prin această măsură. Un sindicat mai mic, cu câteva sute de membri e dispus să accepte, sindicatul care reprezintă majoritatea salariaților,nu. Astfel, noul Contract Colectiv nu poate fi încheiat. Ultima ofertă ar fi ca fiecare angajat să primească 1400 de lei, indiferent de venituri.

Pe de altă parte, televiziunea publică s-a implicat în licitația pentru meciurile Ligii. Deși a cumpărat pachetul de sarcini, TVR nu s-a prezentat. Explicația oficială: meciurile erau prea scumpe pentru audiența pe care o făceau. În realitate, caietul de sarcini solicita o scrisoare de garanție bancară pe care TVR nu o putea aduce, dat fiind lipsa de bonitate.

Altă licitație în care, deși nu are bani, TVR a vrut să participe este cea de la Paris, pentru manuscrisele lui Cioran. Nu este clar ce ar fi făcut TVR cu manuscrisele, în condițiile în care nu are un muzeu în care să le păstreze, iar banii ar fi fost luați tot de la Guvern. De ce să nu dea guvernul direct suma necesară, prin BCU? Singura explicație care a circulat în TVR a fost legată de statutul de colaborator al lui Gabriel Liiceanu, care ar fi putut face un documentar, folosind acele manuscrise.

Televiziunea publică, un refugiu pentru vedetele care nu mai fac rating la privat

Mircea Radu a plecat la Antena 1 când aceasta a început să crească. Era prezentator la știri, în momentul în care Jurnalul de la TVR încă mai bătea în audiență, cel puțin în mediul rural. Momentul său de glorie a continuat cu emisiunea „Din dragoste”. A revenit la TVR, cu emisiunea „În trecerea anilor” , când a fost scos din grilă la privat, iar audiența nu este nici pe departe asemănătoare cu aceea de la Antena 1.

Directorul Departamentului Film al TVR, Cristian Tabără, a plecat de la Pro Tv după ce s-a confruntat cu scăderi de rating .

Moderatoarea emisiunii "6! Vine presa" de pe B1, Livia Dilă, este, din 4 octombrie, noua vedetă a "Orei de ştiri", emisiunea zilnică de la orele 22.00, de la TVR 2.

Alte personalități care apăreau pe sticlă la B1 și au trecut la TVR sunt  jurnaliştii Ioana Lupea şi Mircea Marian de la Evenientul Zilei, care au un talk-show zilnic, de luni până vineri, la canalul public TVR Info. Până în luna martie, ei au realizat o emisiune de interviuri la B1 TV.

Alt exemplu este Adelin Petrișor, care a demisionat împreună cu alți 7 colegi de la Departamentul Știri de la Antena 1 în ianuarie 2011. Adelin Petrişor a devenit la sfârșitul lui ianuarie angajat permanent în TVR, el putând fi şi realizator de emisiuni, în urma câştigării unui concurs organizat de Televiziunea Publică.

După o lungă perioadă în care nu a mai fost prezentă în mass-media , Corina Dănilă, fosta crainică de la TVR şi apoi prezentatoare la Pro TV şi Acasă TV, a revenit în martie în Televiziunea Publică, fiind consilier al directorului de programe Titi Dincă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel