De ce a blocat Indonezia exporturile de ulei de palmier?

Mulyani Indrawati, ministrul de Finanțe al Indoneziei
Mulyani Indrawati, ministrul de Finanțe al Indoneziei

Din 28 aprilie, Indonezia a blocat exporturile de ulei de palmier: care sunt consecințele pentru restul lumii?

Consecințele invaziei rusești asupra Ucrainei sunt multiple: umanitare și sanitare pentru protagoniștii conflictului, dar și alimentare și economice pentru restul lumii, care se confruntă cu sancțiuni împotriva Rusiei și opriri la exporturi din alte țări, potrivit FOCUS.

Pe lângă lista lungă a celor care au decis să blocheze exporturile produselor lor, acum vine și Indonezia: prin decizia președintelui Joko Widodo din 28 aprilie, exporturile de ulei de palmier, cel mai folosit ulei vegetal din lume, sunt interzise. .

De ce această decizie și care vor fi consecințele pentru alte țări?

Motivul este simplu: garantarea aprovizionării cu ulei de palmier a cetățenilor săi. „Știm că pe termen mediu și lung acest embargo nu este bun”, explică Mulyani Indrawati, ministrul de Finanțe indonezian: „totuși, pe termen scurt, nu ne putem permite să exportăm produsele de care oamenii noștri au nevoie”.

Creșterea cererii de ulei de palmier se datorează unei reacții în lanț declanșate de conflictul din Ucraina și blocarea în consecință a exporturilor de ulei de floarea soarelui, dintre care țara lui Zelensky este primul exportator din lume: pentru a compensa această lipsă, care în martie 2022 a făcut ca prețurile uleiului de floarea-soarelui să crească vertiginos cu + 73% față de septembrie 2021, producătorii s-au orientat către alte uleiuri vegetale - inclusiv ulei de palmier - ale căror prețuri au crescut și ele.

Widodo a decis atunci să garanteze proviziile interne (indonezienii folosesc ulei de palmier pentru gătit) pentru a încerca să stabilizeze prețul și a spus că nu va ridica embargoul până când proviziile vor fi abundente și ieftine.

Nu folosim ulei de palmier pentru gătit, dar îl găsim în multe produse ambalate: biscuiți, chipsuri, mâncare pentru câini, dar și produse cosmetice și șampon pentru păr. Pentru Occident, așadar, acest embargo alimentar va duce la o nouă creștere a prețurilor unor produse.

Conform Băncii Mondiale, în martie 2022,  prețurile globale la alimente au marcat un + 37% față de anul trecut, vești proaste în special pentru cei mai săraci din lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel