EXCLUSIV  Cum va funcționa justiția în 2019. Sergiu Andon dă cărțile pe față

Andon
Andon

Cunoscutul avocat Sergiu Andon a făcut, pentru DC News, o analiză a modului în care va funcționa justiția în România, în noul an care abia a început.

"În acest an justiția va funcționa haotic, în mod sigur. Din punct de vedere general, statal este încă bine că existăm pentru că ne apropiem atât de repede de haos, încât însăși existența statului este pusă sub semnul întrebării. Din punct de vedere al funcționării justiției, constat că se merge într-o cu totul altă direcție decât ar cere reformarea acesteia, foarte necesară, foarte complexă și foarte departe de a fi înțeleasă de cei care ar trebui să o reformeze. Totul ar trebui să înceapă printr-o consultare serioasă a specialiștilor, în sensul general al termenului, nu numai a CSM-ului sau a nu știu căror instituții sau doctrinari. Aici este vorba de o consultare cu criminologi, cu sociologi, în accepțiuni mai largi ale cuvântului, de practicieni și teoreticieni din toate domeniile dreptului. Ori toate acestea sunt departe de cei care invocă reforma justiției și care o reduc la firimituri de măsuri, amplificate retoric și subjugate politic", a explicat Sergiu Andon. 

Cum ar trebui făcută o reformă a justiției


Avocatul constată că decidenții au plecat pe drumul reformării justiției fără a avea un plan coerent și ignorând prima etapă a procesului, adică reforma procesului de legiferare: "Reforma în justiție ar trebui să înceapă cu reforma procesului de legiferare. Iar aceasta ar trebui să începă cu cristalizarea unei filosofii a legiferării care ne lipsește cu desăvârșire. Adică o gândire de tip Jean-Jacques Rousseau, care să lumineze ce se poate face în context democratic, unde trebuie să ajungă și cum poate fi procesul de legiferare. Însă balamucul începe cu totala neînțelegere a ce înseamnă a legifera, iar asta nu este doar de la Băsescu încoace, ci chiar din 1990. Așadar, o reformă a justiției fără cea a legiferării este nu numai inutilă dar implică și riscul ca fiecare pas făcut să fie greșit, pentru că nu este refăcut fundamentul, adică legea”. 

Justiția este ca o moară 

Sergiu Andon își ilustrează argumentația printr-o comparație a justiției cu o moară. "Într-o comparație prozaică, justiția este ca o moară. Macină ceea ce bagi în ea. Cerealele ei sunt normele de drept, articolele de lege. Bagi grâu, iese făină. Bagi semințe de tot felul, aduse de vânt, respectiv de vânturile care bat prin capetele celor care ridică mâna în Parlament, n-are cum ieși făină, oricât de mult vei perfecționa moara. Degeaba discutăm despre surubăria morii dacă nu începem cu calitatea grânelor", a conchis avocatul. 

VEZI ȘI:

Iohannis, referendum pe justiție. Avocatul Sergiu Andon: Ce mă neliniștește...

Dragnea, nou complet de judecători. Sergiu Andon: A fost trasă șansa cea mai...


     

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel