Cum spune The Economist în engleză la javră ordinară

economisd
economisd

The Economist a prezentat protestele violente de la București sub titlul "Bătălia de la Bucureşti", precizând că dacă până în prezent "POLENTA doesn't explode", adică "mămăliga nu a explodat", la acest sfârşit de săptămână s-a întâmplat totuşi ceva. De asemenea publicația britanică a găsit și expresia javrei ordinare, care stă pe buzele protestatarilor: "Get out, you miserable dog". Protestele din  a patra zi consecutivă sunt un semn al unei răbdări care şi-a atins limitele, relatează presa internaţională.

"POLENTA doesn't explode", adică "Mămăliga nu a explodat", este expresia aforistică pe care românii o folosesc pentru a descrie atitudinea de acceptare resemnată tipică pentru ţară, îşi începe comentariul The Economist. "Dar la sfârşitul acestei săptămâni ceva s-a întâmplat. Mii de persoane au ieşit pe străzi în Bucureşti şi alte 40 de oraşe, manifestându-şi nemulţumirea faţă de incompetenţa liderilor în administrarea crizei economice din România", scrie The Economist.

De asemenea, The Economist precizează că centrul Bucureştiului a fost afectat de violenţe de o amploare nemaivăzută în ultimii 20 de ani, nemulţumirea protestatarilor fiind îndreptată împotriva preşedintelui Traian Băsescu. "Get out, you miserable dog", mai pe românește "Ieşi afară, javră ordinară", este unul dintre sloganurile protestatarilori, care au aruncat în scutieri cu pietre smulse din pavaj şi cu fumigene. Aceştia din urmă au folosit tunuri de apă şi gaze lacrimogene pentru dispersa mulţimea.

Premierul român Emil Boc a avertizat că violenţele de la sfârşitul săptămânii trecute ar putea pune în pericol stabilitatea şi creşterea economică, relatează agenţia Associated Press. Protestatarii s-au strâns însă pentru a cincea zi de demonstraţii, scandând "Libertate!" şi afişând bannere pe care scria "Foamea şi sărăcia au cuprins România!". Aceştia fluturau steaguri cu o gaură în mijloc, simbolul revoluţiei din 1989 împotriva dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu, adaugă AP.

Reuters notează de asemenea că prim-ministrul i-a avertizat pe protestatari că violenţele nu vor fi tolerate. Ţara evitase până acum genul de violenţe care au afectat Grecia şi alte state europene îndatorate, în pofida reducerii cu 25 la sută a salariilor în sectorul public şi a creşterii TVA cu 5 puncte procentuale, în 2010, precizează agenţia.

"Violenţele nu fac decât să compromită situaţia României pe plan internaţional şi şansa noastră de a obţine mai rapid prosperitatea", a apreciat Emil Boc, citat de Le Nouvel Observateur.

De cinci zile, mii de români îşi manifestă nemulţumirea faţă de degradarea nivelului de trai şi de o putere acuzată de aroganţă, semn al unei răbdări care şi-a atins limitele după ani de austeritate, scrie la rândul său agenţia France Presse, remarcând că această spontaneitate şi motivare au lipsit în timpul manifestaţiilor împotriva măsurilor de austeritate din 2010. AFP mai precizează că protestatarii se arată critici şi faţă de opoziţia social-democrată (PSD) şi liberală (PNL).

Postul de televiziune arab Al Jazeera menţionează că protestele au adus în stradă oameni de toate vârstele.

În Bucureşti a început curăţenia în urma protestelor violente, iar localnicii vor pedepsirea dură a celor care au vandalizat magazine, potrivit postului de televiziune Euronews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel