Cum poate suna anunțul decesului în cazul celor patru președinți: Iliescu, Constantinescu, Băsescu și Iohannis

O jurnalistă BBC a postat pe Twiter anunțul că Elisabeta a II-a a murit. În 2015, cu șapte ani înainte ca Regina să ne părăsească.

BBC a prezentat scuze și a recunoscut că incidentul s-a produs în cursul unui exerciţiu privind procedurile protocolare pe care trebuie să le aplice în astfel de cazuri. Nu aflam pentru prima dată că britanicii au astfel de proceduri. Și în anii 90 ai secolului trecut, în vremea videocasetelor Beta, fusese difuzată din greșeală o înregistrare pregătită pentru tristul anunț.

Nu cred că postul public din România are așa ceva. E drept, pentru monarhiile constituționale, anunțul nu mai trebuie inventat, există de sute de ani: Regele/Regina a murit. Trăiască Regele/Regina!

Pentru președinți, e mai dificil să rezumi într-o singură propoziție unul sau două mandate, relevând calitățile morale și valoarea socială a decedatului în câteva cuvinte. De fapt, cred că mini-ferparul, care ar putea servi și ca epitaf, ar trebui să fie cunoscut din timpul vieții de către ”șefii de stat”. Poate ar fi mai atenți, mai bine motivați de perspectiva posterității. Fiindcă peste o săptămână vom alege un nou președinte, mă gândesc ce s-a ales de mandatele celor ”vechi”.

Cum s-ar putea scrie anunțul funebru în cazul lor?

”A ieșit din politică”

Intrat în politică în 1944, când s-a înscris în Uniunea Tineretului Comunist, Ion Iliescu a declarat în 2004, la părăsirea celui de-al doilea mandat constituțional de președinte: ”O să ies din politică doar cu picioarele înainte”! Într-adevăr, chiar dacă nu a mai deținut nicio funcție publică din 2008, Iliescu a fost menținut în politică de competitorii PSD, propaganda Dreptei folosind și astăzi resentimentele pe care o ”anumită parte” a societății le are față de fostul președinte.

”A fost, până la urmă, învins de sistem”

Un fakenews a prins în anii 2000. Chipurile, Emil Constantinescu ar fi recunoscut, la o reuniune a țărăniștilor, că a decis să nu mai candideze pentru al doilea mandat fiindcă ”l-ar fi învins sistemul”, cu referire la angrenajul Puterii (politică-servicii secrete). O frază scoasă din context care s-a lipit însă de imaginea fostului președinte. În realitate, din perspectivă istorică putem spune că mandatul lui Emil Constantinescu a fost unul câștigător, că a luat decizii dureroase, dar necesare. Intrarea în NATO, din 2004, și apoi în UE, în 2007, au consfințit victoria lui Constantinescu în fața sistemului care funcționa, din 1947, aici. Nu la acel sistem se referă însă anunțul, ci la sistemul pe care, nimeni, niciodată nu l-a învins.

”A ieșit afară, ... ordinară ”

Sloganul pe care l-au strigat polițiștii, la mitingul din fața Palatului Cotroceni, nu mai are nevoie de alte explicații.

”I-a sunat gongul”

Potrivit judecătorului constituțional Daniel Morar, înainte ca președintele Iohannis să-și facă intrarea în camera în care acordă audiențe, instalația acustică a încăperii generează un sunet de gong. Cel puțin în perioada în care Morar conducea DNA, președintele Iohannis se lăsa anunțat ca împărații chinezi, cu gongul. Multă ironie în acest capriciu al unui președinte care declara că principala sa realizare este că a împiedicat PSD să ducă România în China.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel