Este nemulțumire totală printre profesorii care au participat la concursul pentru directori de școală 2017: mai precis, la evaluarea CV-urilor candidaţilor și la interviuri. Aceștia se plâng că "politicul face legea" și astfel unii dintre ei sunt dezavantajați.
O profesoară din județul Bacău, care dorește să-și păstreze anonimatul, a contactat DC News și a povestit că i s-a făcut o nedreptate la proba interviului. De vină cine să fie? Politicul.
"Am luat punctaj foarte bun la proba CV-ului. La proba scrisă am luat 8,75, 9,50 la CV. La interviu, atunci când m-am prezentat, fiind director în funcție și având în derulare un PDI pe o anumită perioadă, l-am adaptat. Nu am intrat bine în sală că s-au uitat și uitat peste el. Mi-au zis că nu trebuie să apară ca și când este PDI-ul școlii. Eu le-am spus că nu este PDI-ul școlii. Am respectat legea, nu este problema mea ce au înțeles dânșii. Am prezentat toate aspectele după grila lor de evaluare, m-am încadrat în timp, am răspuns la întrebările puse. Fără niciun fel de explicații, după ce am așteptat jumătate de oră pe holurile școlii, mi s-a zis că am obținut doar 15 puncte. Nu știu de ce. Absolut nimic nu mi s-a zis. Am muncit trei zile la PDI pentru a-l face după grila lor de evaluare. Oferta managerială era formată din PDI și planul operațional. (...) Este dureros. Am pierdut o vară întreagă, am învățat, am obținut notele pe care le-am obținut la un concurs național. Am avut o bibliografie foarte amplă. Culmea este că nu am avut nici contracandidați. Sunt complet, complet nemulțumită. Nu știu dacă mai are sens să mai merg la un astfel de concurs vreodată. Sunt foarte dezamăgită", a spus profesoara în exclusivitate pentru DC News.
"Ar trebui eliminat politicul din acest concurs. Când ți se întâmplă ce ți se întâmplă, nu îți mai vine să te prezinți la o astfel de evaluare. În plus, ce ar mai trebui reparat? Faptul că aici, la interviu, nu s-a dat nicio explicație referitoare la modul în care s-a punctat, conform grilei. Nimeni nu spune nimic. Te trimit să aștepți afară jumătate de oră, stai în tensiune și apoi te trezești cu un punctaj, nu înțelegi unde ai fost depunctat. Din sală au lipsit observatorii. Mai sunt și alți profesori în situația mea. Am muncit o vară întreagă și nu au avut dreptate. Am depus oferta managerială pentru școala pentru care am candidat, așa cum mi-au cerut dumnealor. Că este un viciu de procedură... nu mai este problema mea. Dacă voiau doar o propunere, la modul general, îmi era foarte simplu. Nu trebuia să muncesc atât de mult să o adaptez la școală. Eu am conceput din patru în patru ani tot felul de PDI-uri și le-am reactualizat", ne-a mai zis profesoara.
"În Neamț, oamenii au fost tratați cu respect, ca la un concurs adevărat, fără să fie încurcați. A fost normalitate. Sunt foarte dezamăgită de ce s-a întâmplat la Bacău. Am depus mult efort și chiar mi-am dorit să rămân directoare în continuare pentru că am multe proiecte în derulare pentru elevi", a adăugat profesoara.
Subiectul nostru a pornit de la plângerile candidaților la acest concurs de pe un grup de Facebook. Redăm mai jos mesajele acestora:
"Eu tocmai am fost picată, vezi Doamne, la proba de CV, față de contracandidata mea în condițiile în care am depus la dosar decizii, adeverințe, cursuri în străinătate având o vechime ca director patru ani, multă muncă, știți ce vorbesc, iar ea nu a fost niciodată director, dar e iubită de Primărie. Ce mă sfătuiți să fac? Are rost să fac contestație? La contestație mai fac parte observatorii Primăriei?";
"Aceeași situație! M-au picat la scris! Am luat 36.50 puncte și după o oră m-au afișat cu 31.50! Deh, contracandidatul a fost favoritul partidului!!! Sunt complet dezamagită de asemenea decizii fără viitor pentru școală, ci pentru acoliții primarului! Nu se pune accent pe performanță și competență, ci pe nepotisme și neprofesionalism! De asta e totul cum e în țara asta! Nu vă descurajați! Am demonstrat ce putem!!!";
"Putem vorbi despre orice, numai despre corectitudine nu. Acest concurs mi-a lăsat un gust atât de amar încât să îmi ajungă pentru tot restul vieții... Nu mai doresc vreodată să mai să particip la o asemenea mascaradă".
Dacă doriți să relatați astfel de situații vă rugăm să ne scrieți la adresa [email protected] sau pe pagina noastră de Facebook, în mesaj privat.
Când vom afla rezultatele
Concursul naţional de ocupare a funcţiilor vacante de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar, sesiunea iunie - august 2017, a început luni 17 iulie, cu proba scrisă. În perioada 19-31 iulie 2017 se vor desfăşura proba de evaluare a CV-urilor candidaţilor şi interviurile, conform programării stabilite de inspectoratele şcolare județene (ISJ). În jurul datei de 2 august vom afla și rezultatele la concursul de directori 2017.
Pentru sesiunea iunie - august 2017 a concursului au fost publicate 3.508 funcţii vacante, din care 2.365 de funcţii de director (2.335 în unităţi de învăţământ de stat și 30 în unităţi de învăţământ particular), respectiv 1.143 de funcţii de director adjunct (toate din unităţi de învăţământ de stat).
În vederea ocupării acestor funcţii de conducere au fost depuse 3.442 de cereri, din care 2.370 pentru ocuparea funcţiilor de director (2.368 în unităţi de învăţământ de stat și 2 în unităţi de învăţământ particular), iar 1.143 pentru ocuparea funcţiilor de director adjunct (toate din unităţi de învăţământ de stat).
În perioada rezervată înscrierii (19 iunie-6 iulie 2017), candidații au avut posibilitatea de a se înscrie atât pentru funcția de director, cât și pentru funcția de director adjunct la aceeași unitate de învățământ, respectiv pentru funcția de director sau de director adjunct la mai multe unități de învățământ.
Au fost respinse 19 cereri (15 pentru ocuparea funcţiilor de director şi 4 pentru ocuparea funcţiilor de director adjunct), toate pentru unităţi de învăţământ de stat.
Concursul pentru ocuparea funcțiilor de director și de director adjunct din unitățile de învățământ constă în trei probe. Proba scrisă presupune rezolvarea, în maximum 90 de minute, a unui test-grilă, în cadrul căruia sunt evaluate în proporție de 50% cunoștințe privind legislația specifică domeniului învățământ preuniversitar și în proporție de 50% cunoștințe privind managementul educațional. La această probă, testul-grilă este diferențiat pentru candidaţii înscrişi în vederea ocupării unei funcţii de conducere din unități de învățământ preșcolar, respectiv pentru candidaţii înscrişi în vederea ocupării unei funcţii de conducere din celelalte unități de învățământ.
Analiza Curriculumului Vitae este realizată de comisia de concurs, în plen, prin acordarea de puncte potrivit criteriilor și punctajelor prevăzute în metodologia de concurs, pe baza documentelor din dosarul de înscriere care dovedesc veridicitatea afirmațiilor din CV.
La interviul în fața comisiei de concurs (30 de minute) sunt apreciate calitatea și modul de susținere a ofertei manageriale, precum și cunoștințele privind legislația din domeniul învățământ preuniversitar, raportată strict la specificul și nivelul unității de învățământ.
Probele sunt evaluate de comisii de concurs constituite, la nivelul inspectoratelor şcolare, din 5 persoane: un preşedinte (inspector școlar general/inspector școlar general adjunct/inspector școlar) și 4 membri (2 inspectori şcolari şi 2 directori din unități de învățământ),
Punctajele obținute la fiecare probă se fac publice după încheierea probei respective, în aceeași zi. Un candidat poate contesta punctajul acordat la oricare din probele de concurs în termen de cel mult 48 de ore de la afișarea rezultatelor la ultima probă. Contestațiile se soluționează în termen de cel mult două zile lucrătoare de la înregistrarea acestora, astfel încât cel târziu în data de 2 august 2017 să fie afișate rezultatele finale ale concursului. Acestea vor fi validate de consiliile de administraţie ale inspectoratelor şcolare cel târziu în data de 4 august 2017, iar în perioada 21-23 august vor fi emise deciziile de numire în funcţie începând cu 1 septembrie 2017.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News