Informația, potrivit căreia așa-numitul preşedinte al sovietului suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, a înaintat preşedintelui Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîşkin, o scrisoare în care solicită includerea în legislaţia Rusiei a posibilităţii de alipire a Transnistriei la Rusia, a fost comentată de analistul Bogdan Chirieac. În acest moment, Occidentul trebuie să ia o "atitudine fermă pentru salvgardarea teritorialității Republicii Moldova, fără Transnistria", a arătat Chirieac.
"Cererea așa-numitei Transnistrii de alipirea la Federația Rusă era perfect previzibilă. Încă din 1991, de la destrămarea fostei URSS, strategii de la Moscova au provocat un conflict armat pe care apoi l-au înghețat tocmai pentru a avea stăpânirea totală asupra acestui teritoriu, parte componentă a Republicii Moldova.
Din punct de vedere istoric, fâșiuța aceea de pământ a fost inventată de Iosif Vissarionovici Stalin tocmai pentru a acumula apoi provincia românească Basarabia", a declarat Chirieac.
"După prăbușirea URSS, Moscova a proiectat în sudul Europei o enclavă după modelul Kaliningradului din nordul Europei. După ce s-a întâmplat în Crimeea, în mod evident, Crimeea era un experiment, iată că din Transnistria, din așa-numita capitală Tiraspol, se dorește alipirea la Federația Rusă.
Oricum, teritoriul respectiv nu se afla în administrarea Chișinăului. Vă vorbește un om care a fost corespondent de front acolo. De două ori în viață am ajuns la Tiraspol în timpul conflictului. Totul era subvenționat de la Moscova, iar principala activitate acolo era contrabanda și traficul de toate cele", a mai spus Chirieac.
"Cred că în acest moment, după 25 de ani de când Occidentul nu a vrut să înțeleagă realitățile de la granița sa de Est cu fostul spațiu sovietic, cred că este nevoie de o atitudine fermă pentru salvgardarea teritorialității Republicii Moldova, fără Transnistria, fiindcă nu poți provoca acum un război cu Federația Rusă pe tema Transnistriei și nici un alt război intern.
Dar procesul de fărâmițare a Republicii Moldova, început cu Transnistria, trebuie oprit", a conchis analistul Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu