Oamenii de știință au creat o celulă cerebrală funcțională din sare și apă

foto: Freepik
foto: Freepik

A fost inventat un dispozitiv care reproduce activitatea sinapselor cerebrale.

O echipă de cercetători de la Universitatea Utrecht din Olanda și de la Universitatea Sogang din Coreea de Sud a venit cu o inovație uluitoare în domeniul tehnologiei - un dispozitiv revoluționar care imită procesarea informațiilor din creierul uman.

Cunoscut sub numele de memristor iontronic, acest dispozitiv reproduce comportamentul sinapselor cerebrale, folosind apă și sare, aceleași componente esențiale utilizate de creier. Descoperirea marchează o evoluție semnificativă în domeniul iontronicii, o ramură emergentă care combină principiile biologiei cu cele ale electronicii.

Acest memristor „își amintește” cantitatea de sarcină electrică care a trecut prin el, reprezentând o inovație semnificativă în crearea sistemelor artificiale capabile să simuleze funcțiile creierului uman.

Cum funcționează

Creierul uman se bazează pe comunicarea prin intermediul unor particule încărcate electric, cunoscute sub numele de ioni, dizolvate în apă, pentru a transmite semnale în interiorul neuronilor. Capacitatea sa de a ajusta și adapta conexiunile dintre neuroni în funcție de experiențele anterioare este cunoscută sub numele de plasticitate sinaptică.

Dispozitivul de dimensiuni diminuate - aproximativ 150 pe 200 de micrometri - funcționează prin deplasarea ionilor printr-un canal în timpul aplicării impulsurilor electrice. Modificările în sarcina electrică conduc la mișcări specifice ale ionilor, care pot fi apoi măsurate și interpretate pentru a decoda semnalul de intrare.

Această capacitate de stocare și procesare a informațiilor reprezintă o formă de memorie în cadrul dispozitivului. Memristorul iontronic promite aplicații viitoare datorită costurilor de producție reduse și eficienței sale relative.

Cercetătorii își propun să continue explorarea modului în care aceste sinapse sintetice pot fi integrate și adaptate pentru sarcini specifice. Abordarea bazată pe modelul creierului, în loc să se concentreze exclusiv pe procesele electrice convenționale, vizează îmbunătățirea capacității și eficienței computerelor pentru a se apropia mai mult de capacitatea creierului uman.

Această cercetare exemplifică cu succes integrarea fizicii teoretice și experimentale pentru a deschide noi orizonturi științifice. Rezultatele studiului au fost publicate în PNAS, marcând o etapă semnificativă în avansarea domeniului iontronicii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel