Ce țări ar putea trimite forțe de menținere a păcii în Ucraina. Liderii mondiali, reuniți de Starmer

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Premierul britanic Keir Starmer va găzdui sâmbătă o reuniune virtuală cu liderii mondiali pentru a discuta despre războiul din Ucraina, consolidând astfel inițiativele lansate în cadrul summitului de la Londra din această lună. În cadrul acestui summit, liderul britanic a anunțat formarea unei „coaliții a celor dispuși” de a sprijini Ucraina, potrivit Reuters.

Marea Britanie și Franța colaborează pentru elaborarea unui plan ce vizează trimiterea unor forțe de menținere a păcii în Ucraina, cu condiția ca un acord privind încetarea temporară a focului să fie atins.

„Ne putem aștepta ca premierul să găzduiască a doua întâlnire a liderilor din coaliția celor dispuși (n.r., să sprijine Ucraina), ca o continuare a summitului de la Lancaster House”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Starmer, referindu-se la reuniunea organizată la Londra pe 2 martie.

Până în prezent, doar Marea Britanie și Franța și-au anunțat public angajamentul de a furniza trupe, însă se așteaptă ca și alte țări să își exprime sprijinul, fie prin trimiterea de forțe, fie prin alte forme de asistență. În același timp, Rusia nu a dat niciun semn că ar fi de acord cu prezența unei astfel de forțe internaționale, iar fostul președinte american Donald Trump nu a oferit asigurări clare privind o eventuală garanție de securitate din partea Statelor Unite.

Diplomații britanici și francezi poartă discuții atât pe plan militar, cât și politic pentru a defini structura și responsabilitățile unei posibile forțe de menținere a păcii.

În acest context, ministrul britanic al Apărării, John Healey, și șeful Statului Major al Apărării, Tony Radakin, sunt așteptați să efectueze vizite în Franța în această săptămână pentru discuții separate privind Ucraina. Totodată, ministrul britanic de Externe, David Lammy, va participa la întâlniri cu omologii săi din cadrul G7, în Canada.

În ceea ce privește declarațiile recente ale lui Donald Trump, care a afirmat că Ucraina „s-ar putea să nu supraviețuiască” războiului cu Rusia, purtătorul de cuvânt al premierului Starmer a subliniat că: „Am spus întotdeauna că Ucraina, la finalul acestui proces, trebuie să iasă ca un teritoriu suveran”.

Citește și: Starmer, Zelenski și Macron vor să meargă din nou în Biroul Oval pentru negocieri cu Trump și Vance. Planul de pace gândit de cei 3 lideri 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel