Ce înseamnă pentru Rusia că moldovenilor li se ridică viza în UE

putin barroso
putin barroso

Dacă Ucraina pare că se îndreaptă spre un blocaj în tentativa sa de asociere la UE, Republica Moldova nu face pași înapoi. Chișinăul caută forme de rupere a dependenței de gazul rusesc, probabil moldovenii vor călători fără vize în UE și, în plan simbolic, organizează marșuri pro-europene. Politologul Andrei Țăranu a explicat pentru DeCe News că anunțul lui Jose Manuel Barroso de vineri, referitor la liberalizarea regimului de vize pentru moldoveni, irită fără îndoială Rusia, dar că în lupta geostrategică Chișinăul este în planul secund, pentru că adevărata miză este Ucraina.

"Pentru Rusia are o semnificație majoră. Deja au existat foarte multe declarații, unele dintre ele de-a dreptul belicoase ale oficialilor ruși, legat de parcursul european al Rep. Moldova și al Ucrainei. Inclusiv în a spune că ar punea să înceapă un mini-război pe granița Nistrului pentru că zona aia ar putea să însemne un nou Kaliningrad între Ucraina și Republica Moldova. Adică un teritoriu care va fi foarte foarte departe de Rusia. Ori el trebuie înțeles ca un sprijin terestru și pentru flota de la Sevastopol care rămâne în continuare în Marea Neagră. Lucrurile geopolitic sunt mult mai importante, și desigur, pentru Rusia asta reprezintă o amenințare foarte serioasă, dacă parcursul european al Ucrainei și a Republicii Moldova se va materializa. Știți foarte bine că în Ucraina lucrurile au devenit și mai ambigue o dată cu legea privind tratamentul în străinătate al d-nei Timoșenko", ne-a spus profesorul Țăranu.

Bătălia pentru Ucraina

Europa, dar și Statele Unite ale Americii, fac eforturi pentru un succes al summit-ului de la Vilnius. Politologul Andrei Țăranu spune că cea mai puternică lovitură pentru Moscova va fi alunecarea Ucrainei din afara sferei rusești.

"Din punct de vedere economic și politic, lărgirea înspre est a UE are semnificații majore atât din punct de vedere politic și de securitate, dar și energetic. România se uită așa empatic către Republica Moldova, dar miza adevărată este Ucraina, un teritoriu uriaș cu valențe geostrategice mult mai importante decât Republica Moldova. Gândiți-vă că din momentul ăla Marea Neagră ar ieși din ceea ce spunea Traian Băsescu că ar fi un lac rusesc. Probabil că flota rusă va rămâne la Sevastopol încă o perioadă, dar Crimeea redevine europeană și multe părți din Ucraina, mai ales Ucraina de Vest, vor reîncepe legăturile cu Polonia, România, Ungaria ș.a. Acel teritoriu este foarte disputat, din nordul României, din estul Ungariei, din sudul Poloniei și al Slovaciei, care au fost parte din țările interbelice mai sus menționate. Și acel teritoriu care reprezenta o limbă de pământ a URSS acum începe să fie sau ar putea să devină un teritoriu al UE și un spațiu al liberalului schimb", a explicat profesorul de științe politice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel