Cameron, referendum pentru ieșirea din UE. Solicitările Angliei îi vizează și pe români

Premierul David Cameron va declanșa, după discursul Tronului,  începerea procedurilor parlamentare pentru un referendum care să scoată Marea Britanie din UE. Regina se va adresa Parlamentului săptămâna viitoare, iar premierul va declanșa referendumul din 2017 o zi mai târziu, scrie The Guardian.

Pregătirile pentru referendumul de ”secesiune” sunt, de fapt, o formă de presiune în negocierile pe care britanicii le au cu Bruxelles-ul. Brixit-ul va avea loc, spune reprezentanții guvernului de la Londra, dacă UE nu acceptă reformele propuse de britanici.

Mai multă putere pentru parlamentele naționale

Analiștii de la Open Europe Thinktank estimează că primul ministru Cameron are șanse considerabile de succes cu câteva propuneri de ”reforme”.

El ar putea obține sprijinul altor lideri europeni pentru un plan de restrângere a beneficiilor sociale de care se bucură lucrătorii în străinătate, proces care îi vizează mai ales pe români, bulgari și polonezi. Pe lângă stoparea migrației, Cameron cere mai multă putere pentru parlamentele naționale, inlcusiv dreptul de veto asupra legislației adoptate la Bruxelles.

”Cartonașul roșu”, patru șanse de reușită din cinci posibile

Open Europe a estimat șansele pentru fiecare din cele 30 de solicitări ale britanicilor. Restrângerea dreptului la liberă circulație timp de patru ani are 3 șanse din cinci de a fi aprobată de UE. Sunt 505 șanse ca măsura să fie impusă fără schimbarea tratatelor. Măsuri de protejare a țărilor care nu sunt membre ale euro-zonei (schimbarea sistemului de vot cu majoritate calificată în cazul unor decizii care le afectează) ar putea fi adoptate cu aceeași probabilitate (3/5). Cartonașul roșu, care permite parlamentelor naționale să se alize și să blocheze legislația europeană are șanse mai mari (3/4). Amendarea ”misiunii istorice” înscrisă în tratatul de la Roma (UE va sprijini o uniune cât mai strânsă a popoarelor europene) ar avea patru șanse de reușită din cinci posibile, consideră Open Europe.

Cameron, poziție de forță la nogocieri

Motivul: liderii europeni doresc să mențină Marea Britanie în Uniune, iar Cameron se află într-o poziție de negociere foarte bună. În vreme ce conservatorii tocmai au câștigat majoritatea în Marea Britanie, Germania se confruntă cu criza elenă, iar Franța, în 2017, când ar trebui să fie organizat referendumul, are alegeri prezidențiale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel