Blocul National Sindical, alături de protestatari în Piaţa Victoriei

sursa: facebook / Blocul National Sindical
sursa: facebook / Blocul National Sindical

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin a declarat că lista de nemulţumiri a sindicaliştilor este lungă, iar cei aflaţi la guvernare ar trebui să se aplece serios şi responsabil asupra ei.

Lista de nemulţumiri a sindicaliştilor este lungă, iar cei aflaţi la guvernare ar trebui să se aplece serios şi responsabil asupra ei, începând de la modificările privind Codul fiscal şi continuând cu Legea salarizării în sistemul bugetar, a declarat duminică seara, pentru Agerpres, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, prezent la protestele din Piaţa Victoriei.

"Aşa cum ne-am stabilit în program, împreună cu partenerii noştri din societatea civilă, suntem în seara asta în stradă pentru a le reaminti celor care ne guvernează că lista nemulţumirilor noastre este una lungă, consistentă şi că ar trebui să se aplece în mod serios şi responsabil asupra ei, începând de la modificările de Cod fiscal, continuând cu legea 153, legea salarizării în sectorul bugetar. Sunt o mulţime de fericiţi care visează la nişte efecte minunate ale acestei legi. De bună ce e, săptămâna aceasta a fost a doua reuniune pentru modificarea ei", a spus Costin.

Dialogul social este nul

Acesta şi-a exprimat nemulţumirea că niciunul dintre amendamentele propuse de BNS nu a fost luat în seamă, dar reprezentanţii Guvernului 'ştiu să iasă şi să clameze' cât de bine merge dialogul social.

"Ceea ce este trist este că nu se ţine cont de niciun amendament, niciun fel de propunere cu care ne prezentăm, aşa cum nu s-a ţinut cont nici în momentul în care, acum câteva săptămâni, în clădirea Guvernului, se discuta modificarea de Cod fiscal şi am cerut premierului, care era preşedintele de şedinţă, să supună la vot, conform regulamentului de funcţionare a CNT (Consiliul Naţional Tripartit n.r). Domnia sa a evitat cu dibăcie până la vot, pentru că probabil ar fi fost într-o situaţie mai puţin plăcută în urma votului. Partenerii sociali, patronate, sindicate, majoritatea lor au fost împotriva intenţiei Guvernului. Pe un mecanism evident, domnia sa ar fi trebuit să dea nişte răspunsuri publice. Aşa a preferat să dribleze regulamentul de funcţionare şi nu e singura speţă, pentru că legile sunt încălcate cu seninătate, cu zâmbetul pe buze, dar în schimb ştiu să iasă şi să clameze în faţa opiniei publice sau în faţa structurilor europene, cu care chiar în săptămâna aceasta am avut dialog, am avut discuţii, cât de minunate sunt lucrurile în România, cât de bine merge dialogul social, cât respect există între Guvern şi partenerii sociali, sindicate şi patronate", a mai subliniat Costin.

Guvernul a pasat discret proiectul de lege

Nu în ultimul rând, preşedintele BNS a precizat că în cadrul Consiliului Naţional Tripartit el a susţinut 6 puncte pe agenda de lucru, unul dintre acestea fiind modificările legii justiţiei. 'Aş vrea să mai fac o precizare, la afirmaţia:'cum, ăştia de la sindicate s-au dat cu ăia din societatea civilă, dosarele justiţiei?'. Vreau să vă spun că pe data de 27 iulie, la o întâlnire pe care am avut-o aici, în Palatul Victoria, tot în cadrul întâlnirii naţionale tripartite, m-am dus şi am susţinut şase puncte ca fiind puncte prioritare pe agenda de lucru, cu noul Guvern care fusese învestit de circa 30 de zile. Unul dintre subiectele pe care le-am susţinut era şi cel privitor la modificările legii justiţiei şi de reformă din justiţie. Chiar am cerut primului ministru şi ministrului Justiţiei, domnul Toader (Tudorel Toader, Ministrul Justiţiei n.r) care era prezent acolo, să organizeze o întâlnire de lucru cu partenerii sociali. Avem mai multe pagini de amendamente, pe care doream să le susţinem şi doream să îi convingem. Am constatat că nici la o astfel de propunere, decentă, pe care am avansat-o, pentru a găsi nişte soluţii la masa dialogului, nici la o astfel de propunere nu au vrut să îi dea curs. Iată, suntem la sfârşitul lunii noiembrie, au pasat discret proiectul de lege, proiectul de modificare, l-au adus la Parlament, să mergem să stăm pe acolo, aşa cum am stat şi cu legea 153, când ştiţi bine, am avut de a face cu o maşinărie de vot. Una peste alta, vorbim despre acest dispreţ suveran care îi caracterizează, lucru care nu este în regulă pentru o societate democratică, de aceea suntem în seara aceasta aici, cu toate că unii pot spune, aşa cum am auzit, de mai multe ori zilele acestea, 'De ce Dumnezeu mergeţi să protestaţi în faţa unei clădiri goale", a precizat Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical.

[citeste si]

Mii de oameni s-au adunat duminică în Piaţa Victoriei, începând cu ora 18:00, pentru a protesta Piaţa Victoriei faţă de modificările la Legea Justiţiei şi Codul Fiscal. În jurul orei 20:00 aceştia au pornit în marş pe Bulevardul Lascăr Catargiu, spre Palatul Parlamentului. Confederaţiile sindicale Blocul Naţional Sindical şi Cartel Alfa au anunţat pe 22 noiembrie că se alătură celor 39 de grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale care au anunţat că ies duminică în stradă, solicitând retragerea legilor Justiţiei, a legilor de modificare a codurilor penale şi respingerea în Parlament a ordonanţei privind modificarea legislaţiei fiscale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel