Avion prăbușit în Ucraina. Cătălin Striblea: Impactul asupra României. "E pe cale să ne schimbe viețile"

Avionul Malaysia Airlines, prăbușit în Ucraina, doar a decolat. Deasupra Ucrainei, la limita situației critice a spațiului "închis", s-a făcut praf în aer. Au ajuns pe un câmp sute de cadavre intacte și avionul în bucățele. 

Jurnalistul Cătălin Striblea a scris, pe blogul său, că efectele prăbușirii avionului Malaysia Airlines sunt puternice și au un impact răsunător pentru România. 

"Jucătorii politici din Români vor trebui să facă o opțiune politică. Cine nu va susține măsuri dure împotriva Rusiei va pierde. Opțiune pro-occidentală, care asigură securitate, va fi evidentă și îi va obliga pe toți să nu mai lucreze cu jumătăți de măsură. De altminteri sunt convins că măcar una dintre tabere va ridica subiectul și va cere o raportare precisă la chestiune. Și nu e doar o chestiune de campanie. Stabilirea unui drum pro-occidental fără dubii, e vitală pentru România", scrie Cătălin Striblea. 

VEZI și: Românul din avionul prăbușit, student la Medicină

Jurnalistul adaugă: "Chestiunea energetică. România va fi afectată în viitor de tăierea gazelor Ucrainei. Acum nu simțim, dar la iarnă, da. Cine o să fie în fruntea statului trebuie să ne pună la dispoziție soluțiile să nu raționalizăm gazul sau să caute alterantive. Prețul gazului va fi unul dintre subiectele uriașe în viitor. O zonă instabilă este perfectă pentru crima organizată. Prin estul Ucrainei își vor croi drumul traficanții de droguri, de arme și imigranții ilegali. De asta granițele României vor trebui întărite cu oameni și sisteme de supraveghere care să ferească România. Suntem la începutul unui scandal legat de achizițiile privind securizarea frontierelor. Și e posibil să fie nevoie de noi investiții. Ce se va decide? Episodul de ieri cu siguranță a pus armata în alertă. Va genera noi cheltuieli militare, posibil o mărire a bugetului armatei. Până la ce punct? Ce investiții trebuiesc făcute? Vor fi angajați oameni noi în armată? Cât ne permitem să facem acest lucru în detrimentul altor investiții? Și cum o să se răspundă la întrebarea dacă e necesar să trimitem forțe de pace în zonă? Cu siguranță se va lua măsura unei patrule aeriene. Plătim noi sau plătesc aliații?". 

VEZI și: MH17. Avion prăbușit, Ucraina. Reportaj devastator de la locul prăbușirii. Cădeau cadavre din cer

"Va urma o întărire fără precedent a activității și puterii serviciilor secrete. Aceasta se va face, după modelul american cu limitarea sau încălcarea unor drepturi și libertăți individuale, după cum s-a mai încercat. Se va opune cineva? Ce vor spune candidații despre lucrurile astea. Suntem măcar pregătiți să avem o dezbatere pe tema asta? În fine, chestiunea economică. Poate ar fi trebuit să încep de aici. După declanșarea conflictului din Ucraina, foarte mulți bani au fugit din zonă și au venit din România. Dar cred că, dacă instabilitatea va crește, la fel se va întâmpla și cu multe afaceri. Ce metode folosim ca ele să ajungă la noi și nu în Bulgaria, Polonia sau Ungaria?", a mai scris Cătălin Striblea. 

VEZI și: Avion prăbușit în Ucraina. Interceptări. Dovada că Rusia a fost implicată. "Ce dracului căuta să zboare? Suntem în război!"

Jurnalistul a conchis: "Toatea astea sunt doar câteva dintre consecințele directe al atacării unui avion civil în vecinătatea noastră. Nu e un subiect doar al lor. E ceva care ne privește pe toți și care e pe cale să ne schimbe viețile. Dacă o va face în bine sau în rău e o chestiune de politică internă". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel