Anchetă la CEDO privind influența ONG-urilor lui Soros. Aproape 25% dintre judecători au legături cu Open Society

Anchetă la CEDO privind influența ONG-urilor lui Soros. Aproape 25% dintre judecători au legături cu Open Society
Anchetă la CEDO privind influența ONG-urilor lui Soros. Aproape 25% dintre judecători au legături cu Open Society

Un raport din 2020 a constatat că 22 din cei 100 de judecători permanenți ai CEDO au legături cu ONG-uri, inclusiv mulți care sunt legați de Fundația Open Society a lui George Soros.

Adunarea parlamentară a Consiliului Europei a anunțat o anchetă privind independența Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg. Deși corpul documentului publicat în aprilie nu recunoaște direct existența unui deficit de imparțialitate, titlul său este foarte grăitor în ceea ce privește gravitatea acuzațiilor îndreptate împotriva instanței.

Răspunsul la întrebările scrise din partea Adunării Parlamentare este intitulat „Cum se remediază potențialele conflicte de interese ale judecătorilor de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului? Restabilirea integrității Curții Europene a Drepturilor Omului. Problema sistemică a conflictelor de interese între ONG-uri și judecători ai Curții Europene a Drepturilor Omului.”

Deși plângerile cu privire la presupusa părtinire politică a CEDO și la coliziunea cu ONG-uri de extremă stânga au fost adesea respinse sau ignorate în trecut, un raport înfricoșător al Centrului European pentru Drept și Justiție ar fi putut determina în cele din urmă parlamentarii să solicite o anchetă. Raportul publicat în 2020 a constatat mai multe fapte care ar putea pune sub semnul întrebării independența CEDO.

Aproape 1/4 din judecători ar fi influențați

„Acest raport arată că cel puțin 22 din cei 100 de judecători permanenți care au fost la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) între 2009 și 2019 sunt foști oficiali sau colaboratori ai șapte ONG-uri care sunt extrem de active în fața Curții. Doisprezece judecători sunt legați la rețeaua Open Society Foundation (OSF), șapte la comitetele de la Helsinki, cinci la Comisia internațională a juriștilor, trei la Amnesty International și câte una la Human Rights Watch, Interights și la Centrul AIRE. Rețeaua Open Society se distinge prin numărul de judecători legați de acesta și de faptul că finanțează celelalte șase organizații menționate în acest raport."

De asemenea, raportul detaliază cazurile în care judecătorii au prezidat cazurile aduse de ONG-uri în care au fost implicați personal. În decurs de zece ani, au existat 88 de astfel de cazuri. Totodată, CEDO e acuzată de o „lipsă de pluralism” în interpretarea legii datorită faptului că a adoptat în mare măsură perspectivele politice și morale ale acestor ONG-uri de stânga.

Raportul confirmă îngrijorările celor care au avertizat anterior cu privire la influența crescândă a grupurilor de lobby de stânga pentru drepturile omului asupra sistemului de justiție european și, în special, a unuia, Fundația pentru o Societate Deschisă a lui George Soros, care finanțează și sprijină cel mai puternic. Citită dintr-un unghi diferit, este, de asemenea, o dovadă a faptului că majoritatea ONG-urilor lumii occidentale acționează acum în limitele bugetelor, declarațiilor de misiune și regulilor stabilite de miliardarul oligarh american George Soros.

Grupul consultativ de experți al Consiliului Europei și-a stabilit un interval de timp generos pentru a investiga rapoarte precum cel de mai sus. Au timp până în 2024 să pună în aplicare modificările necesare pentru a restabili încrederea în independența Curții. Sarcina lor este de a oferi garanții suplimentare pentru a asigura independența judecătorilor și de a institui un sistem mai eficient care să permită retragerea judecătorilor care prezidează un caz în care există riscul unui conflict de interese.

Persoane care au periclitat activitatea CEDO

Printre judecătorii cunoscuți pentru implicarea lor directă în imperiul educațional și politic al lui Soros s-a numărat academicianul maghiar András Sajó, cofondator al Universității din Europa Centrală. El a fost membru al camerei care, în 2009, s-a pronunțat împotriva afișării crucifixelor în școlile italiene.

Un alt nume controversat din rândul judecătorilor, Yonko Grozev, a avut legături puternice cu Comitetul Helsinki, un grup de lobby pentru drepturile omului sponsorizat de Fondurile Open Society. Acum este președinte de secție la CEDO. Comitetul de la Helsinki a primit finanțare de milioane de dolari din fondurile Open Society în ultimii ani și rămâne unul dintre cei mai maricritici ai forțelor politice conservatoare alese democratic. Până în 2015, Grozev a reprezentat grupul feminist de punk rus Pussy Riot la CEDO ca avocat, însă în același an a devenit judecător al CEDO în timp ce procesul era încă activ. În 2018, instanța a decis împotriva Federației Ruse.

CEDO joacă un rol crucial în confirmarea sau corectarea deciziilor luate de instanțele europene și a remediat mai multe erori judiciare în trecut, în special cazurile referitoare la minoritățile indigene ale Europei. Faptul că aproape un sfert dintre judecătorii săi au sau au legături cu grupuri de lobby agresive pentru drepturile omului, avocați și ONG-uri care divizează politic, reprezintă un semn de întrebare referitor la activitatea CEDO, precizează RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel