Cu un număr record de candidaţi şi un actor de comedie care de acum se situează în fruntea sondajelor, competiţia electorală din Ucraina se anunţă dură pentru preşedintele Petro Poroşenko, cu mai puţin de două luni înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, al căror scor pare extrem de incert, comentează luni France Presse.
Ascensiunea neaşteptată a lui Volodimir Zelenski (40 de ani), un actor de comedie şi organizator de spectacole de divertisment, a zdruncinat o campanie care se anunţă dominată de doi 'grei' ai politicii ucrainene: preşedintele aflat la final de mandat şi fostul premier Iulia Timoşenko, într-o ţară aflată în război de cinci ani şi care se confruntă cu grave dificultăţi economice.
Chiar dacă figurează printre primii trei favoriţi, Poroşenko nu este creditat decât cu 15%-16% din intenţiile de vot în rândul alegătorilor care s-au decis deja cu cine să voteze, potrivit ultimelor trei sondaje realizate în ianuarie, cot la cot cu Iulia Timoşenko (între 16% şi 19%).
Dar marea surpriză a campaniei este ascensiunea actorului Volodimir Zelenski, care conduce în ultimele trei sondaje cu 19%-23% din intenţiile de vot.
După încheierea termenului de depunere a candidaturilor în noaptea de duminică spre luni, Comisia Electorală Centrală de la Kiev a indicat pentru AFP că a primit documente de la 90 de potenţiali candidaţi pentru scrutinul din 31 martie.
Dintre aceştia, un total de 30 de candidaţi a fost validat luni, un număr record de la declararea independenţei Ucrainei în 1991, relevă agenţia Interfax-Ukraina.
Peste 20 de candidaturi au fost respinse şi aproximativ 40 de dosare rămase vor fi examinate până vineri, termenul limită.
Ajuns la putere după mişcarea de contestare din Piaţa Independenţei din Kiev (Maidan Nezaliojnosti) în 2014, Poroşenko, un miliardar prooccidental de 53 de ani, care şi-a făcut averea de pe urma industriei dulciurilor, şi-a anunţat săptămâna trecută intenţia de a-şi adjudeca un al doilea mandat, afişându-se ca singura contrapondere împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin.
Criticat pentru lentoarea luptei anticorupţie promise, preşedintele actual se confruntă cu o campanie dificilă: aproape jumătate dintre ucraineni afirmă că nu vor vota pentru el 'sub nicio formă', potrivit recentelor sondaje.
Mizele votului sunt considerabile pentru Ucraina, ţară căreia acum cinci ani i-a fost luată de către Rusia - prin anexare - peninsula Crimeea, şi care se confruntă - tot de cinci ani - cu un conflict armat în estul său separatist prorus, soldat cu aproape 13.000 de morţi, şi cu o profundă criză economică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu