Alegeri prezidențiale Mexic. Partidul de stânga, pentru prima dată la putere

Alegeri prezidențiale Mexic
Alegeri prezidențiale Mexic

Victorie fără precedent în Mexic. Pentru prima oară, într-o țară subminnată de corupție și un val de violențe, Andrés Manuel Lopez Obrador a adus partidul de stânga la putere.

A treia încercare a lui Lopez Obrador, supranumit "AMLO" - iniţialele numelui său - a fost încununată de succes. El a obţinut 53% din voturile exprimate, potrivit unor estimări oficiale.

”Sunt foarte conştient de responsabilitatea mea istorică (...). Vreau să rămân în istorie ca un preşedinte bun. Nu vă voi dezamăgi”, a dat asigurări acest veteran al stângii, în vârstă de 64 de ani, înconjurat de soţia şi copiii săi, în faţa unei mulţimi de câteva mii de simpatizanţi, reuniţi în Piaţa Zocalo, în centrul Ciudad de Mexico.

Fostul primar al capitalei, Ciudad de Mexico, îi devansează cu mai mult de 30 de puncte procentuale pe tânărul conservator Ricardo Anaya, care conduce o coaliţie dreapta/stânga, şi pe Jose Antonio Meade, de la Partidul Revoluţionar Instituăţional (PRI, la putere), clasat foarte mult în urmă, pe poziţia a treia.

Cei doi rivali ai săi şi-au recunoscut rapid înfrângerea şi i-au salutat victoria.

Preşedintele american Donald Trump l-a felicitat pe Lopez Obrador şi s-a declarat ”pregătit să lucreze” cu el.

”Sunt multe de făcut atât pentru binele Statelor Unite, cât şi al Mexicului”, a scris Trump pe Twitter, ale cărui politici comercială şi cu privire la imigraţie au adus relaţiile cu vecinul mexican la cel mai scăzut nivel din istorie.

Lopez Obrador i-a răspuns că doreşte o relaţie ”de prietenie şi cooperare” cu Statele Unite, după ce a promis ţării sale ”schimbări profunde” şi ”fără dictatură”.

”MAFIA LA PUTERE”

Pentru prima oară în istoria modernă a Mexicului, stânga accede la preşedinţie.

”Este o zi istorică”, a anticipat duminică dimineaţa (ora locală) preşedintele, înainte să voteze în capitală, promiţând să lupte împotriva corupţiei şi să îndepărteze ”mafia de la putere”, încarnată de nepopularul preşedinte în exerciţiu Enrique Peña Nieto.

Stânga obţine de asemenea un succes regional fără precedent - cel puţin şase posturi de guvernator, din nouă scoase în joc, fiind obţinute de către partidul său, Mişcarea Regenerării Naţionale (Morena).

Pentru prima oară, o femeie - Claudia Sheinbaum -, o cercetătoare în vârstă de 56 de ani, şi o loială a lui "AMLO", va conduce capitala şi cei peste 20 de milioane de locuitori ai acesteia.

Împreună cu aliaţii săi, Lopez Obrador - care urmează să preia funcţia în decembrie - ar urma să deţină majoritatea în Adunare, cu cel puţin 250 de mandate de deputaţi.

Peste 18.000 de mandate - inclusiv 128 de senatori - au fost scoase în joc.

Este vorba despre un ”uragan naţional”, comenta pe postul Televisa politologul Jesus Silva Herzog Marquez.

PROVOCĂRI URIAŞE

Lopez Obrador a ştiut să capitalizeze exasperarea unei mari părţi a mexicanilor şi să se prezinte drept candidatul celor mai săraci.

”Pentru prima oară, istoria va fi scrisă de săraci”, şi-a exprimat satisfacţia Salvador Sanchez, în vârstăde 82 de ani, în faţa secţiei de votare a candidatului.

Principala provocare a preşedintelui ”va fi să îndeplinească ceea ce a promis, iar ceea ce apromis el este utopie”, a comentat pentru AFP analistul politic Jose Antonio Crespo. "Nu va reuşi, dar vom vedea ce va obţine”.

”El va putea să conteze pe susţinerea Congresului, o mare legitimitate, însă lucrurile nu se schimbă în mod magic”, subliniază expertul.

Lopez Obrador are de înfruntat provocări uriaşe - în afară de lupta împotriva corupţiei, el va trebui să-şi îndeplinească promisiunea de ”al pune la locul său” pe Trump, care a ameninţat să rupă NAFTA şi a apreciat că Mexicul ”nu face nimic” împotriva imigraţiei clandestine din America centrală.

CAMPANIE SÂNGEROASĂ

De-a lungul campaniei, violenţa s-a aflat în centrul dezbaterilor, dar ea a afectat de asemenea numeroşi candidaţi sau activişti pe teren.

Acest proces electoral este considerat deja ”cel mai sângeros” din istoria Mexicului.

Cel puţin 145 de politicieni au fost asasinaţi - inclusiv 48 de candidaţi şi precandidaţi -, potrivit cabinetului de studii  Etellekt.

Cel puţin doi activişti au fost ucişi duminică - un activist din cadrul Partidului Muncitorilor (PT, opoziţie), în statul Michoacan (vest), şi unul PRI în statul Puebla (centru).

Peste 200.000 de persoane au fost ucise în ţară, din 2008 şi de la lansarea războiului împotriva traficului de narcotice cu ajutorul armatei.

"AMLO" a promis să eradice sărăcia - care alimentează aceste violenţe - şi să readucă pacea socială în ţară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel