Adevărata casă a fotbalului, în Grecia Antică. Când a venit, de fapt, fotbalul acasă

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Trofeul EURO 2020, câştigat de Italia duminică pe Wembley, conţine o inscripţie care arată că adevărata casă a fotbalului a fost în Grecia Antică, nu în Anglia. 

O tabletă expusă la Muzeul Naţional de Arheologie din Atena arată un grec din vremuri antice care se joacă cu o minge pe genunchi în faţa unui băieţel. Astfel, conform tabletei, se pare că bărbatul îi arată copilului cum se controlează cu mai multă uşurinţă mingea. 

Dar tableta mai arată şi că fotbalul, fie şi într-o formă primitivă, este vechi de cel puţin 2400 de ani şi că îşi are originile în Grecia Antică. Potrivit arheologilor, respectiva tabletă datează din al treilea sfert al secolului 4 î.Hr. Iar imaginea se găseşte pe cel mai râvnit trofeu de către naţionalele europene. 

Cum a luat naştere Campionatul European 

Ideea unei cupe a naţiunilor europene îi aparţine francezului Henri Delaunay şi datează din anii 1920. Cu toate astea, din cauza conflictelor din Europa, ideea a fost întârziată şi a fost pusă în aplicare de către Pierre Delaunay, fiul lui Henri, din funcţia de secretar general al UEFA în 1958. 

Pierre Delaunay îşi dorea ca această cupă să fie acordată celei mai bune echipe naţionale din Europa, ca formă de tribut pentru cea mai veche naţiune de pe continent, Grecia. 

"Europa este un cuvânt de origine greacă. Şi cu siguranţă îşi are originea în bazinul mediteran. Iar Grecia a inventat jocurile olimpice. Aşa că m-am gândit că ar fi o idee bună să găsesc un artefact din Grecia Antică, în care să fie şi o minge dacă se poate, şi să reproduc acea imagine pe trofeu. Un jurnalist grec a găsit o sculptură cu un atlet care se joacă cu o minge la Muzeul Naţional al Arheologiei din Atena, iar Chobillon, cel care a realizat trofeul la Paris, a reprodus acel artefact pe trofeu", a declarat Delaunay pentru revista UEFA Direct, în 2005, conform GreekReporter

Fotbalul în Grecia Antică avea alt nume 

Episkyros era un joc similar cu fotbalul jucat în Grecia Antică între două echipe de 12 până la 14 jucători fiecare, cu o minge. Regulile jocului permiteau, la acea vreme, folosirea mâinilor de către jucători, iar echipele trebuiau să arunge mingea peste capetele jucătorilor adverşi

O versiune a jocului Episkyros se juca şi în Sparta, în timpul unui festival anual. Ulterior, romanii au preluat jocul şi l-au transformat în harpastum, o latinizare a cuvântul grec harpaston, care înseamnă furtul mingii. 

Urmele acestui joc s-au pierdut de-a lungul secolelor, pe măsură ce puterea în Europa s-a schimbat. Dar, aşa cum Olimpiada antică a fost transformată, şi fotbalul adaptat la standardul modern a plecat de undeva. 

Astfel, grecii spun că, dacă episkyros a fost punctul de plecare fotbalului modern, atunci fotbalul a venit într-adevăr acasă, în Grecia, pe 4 iulie 2004, când Grecia a câştigat Campionatul European de fotbal, parafrazând astfel sloganul englezilor din timpul turneului final din acest an, "it's coming home". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel