Taxă internet Ungaria. Însărcinatul cu afaceri al SUA, la protestele anti-Orban: ceartă între diplomatul american și un oficial maghiar

Aproximativ 10.000 de unguri au protestestat luni împotriva taxei pe internet pe care guvernul lui Viktor Orban intenționează să o aplice. În mulțime, fără a fi participant activ, s-a aflat și Andre Goodfriend, însărcinatul american cu afaceri la Budapesta. Deși cauza declarată a manifestației a fost cea a taxei pe internet, în mesajele protestatarilor există reverberații politice ale scandalurilor provocate de politica Executivului FIDESZ.

Liderul manifestanților ieșiți luni în stradă este Balazs Gulyas, fondator al paginii de Facebook "O sută de mii împotriva taxei pe Internet". Una dintre sintagmele cu cea mai mare priză în rândul manifestanților, rostită de Gulyas, a fost "am dat doar ceasul înapoi, nu și secolul".

Guvernul încearcă să adopte o lege care ar urma să impună o taxă echivalentă cu 50 de eurocenți pentru fiecare gigabyte transferat. Autoritățile pretind că măsura este necesară pentru contruirea unui buget sustenabil anul viitor.

Însărcinatul american cu afaceri la Budapesta, Andre Goodfriend, s-a remarcat în ultima perioadă cu mesaje foarte dure împotriva politicilor premierului Viktor Orban. Într-unul din numeroasele interviuri acordate recent, el mărturisea că îi place să petreacă mult timp pe străzile din Budapesta. Luni seară, șeful reprezentanței diplomatice a americanilor în Ungaria s-a aflat în Piața Jozsed Nador. Prezența sa în mijlocul unei manifestații cu vădite conotații politice l-a iritat pe Zoltan Kovacs, subsecretar de stat pentru comunicare internațională. 

Dialog pe Twitter între Goodfriend și Kovacs:

Goodfriend: E interesant să văd natura mulțimilor din Budapesta. Marșul împotriva taxei pe internet pare de amploare și ordonat, cu un suport bun al poliției

Văd și relatările din presă despre vandalism în timpul marșului, pe care îl condamn.

Kovacs: Verifici atmosfera, Andre? demonstrații organizate de MSZP și liberali?! Din poziția de însărcinat cu afaceri? Interesant, Eh?

Goodfriend: Absolut. Am luat pulsul și la Marșul Păcii și la numeroase alte evenimente organizate în Ungaria

Kovacs: Ești sigur că este cea mai înțeleaptă decizie în această atmosferă isterică în timp ce te revendici a fi un actor cheie? Eh?

Goodfriend: Poți mereu să alegeri între a te ascunde și a ieși să vezi ce se întâmplă. Încerc să cuprind o paletă cât mai largă de perspective

Kovacs: Sunt sigur că să 'auzi' și să influențezi face o diferență

Goodfriend: Când vreau să influențez, vorbesc. Altminteri, ascult. Câteodată oamenii nu ascultă destul.

Între timp, potivit hungarianspectrum.com, unul dintre susținătorii lui Orban și lider al Marșului pentru Pace, Andras Bencsik, era pregătit să le ceară celor 100.000 de susținători să iasă în stradă pentru a-l apăra pe premierul Ungariei de o lovitură de stat precum cea pe care, spun ei, SUA a organizat-o în Ucraina. Presa maghiară spună că Bencsik a fost convins să renunțe la inițiativă pentru că ar fi fost interpretată drept un semn de slăbiciune al premierului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel