EXCLUSIV  Zile libere. STRATEGIA secretă a politicienilor. Avem DOVADA

2017 a fost an un plin de zile libere pentru salariați, mai ales că o parte din sărbătorile legale au făcut "punte" cu weekendurile și iată cum a fost de rost mai multe mini-vacanțe. Ce au în comun aceste zile libere? Momentul stabilirii lor prin lege. Mai precis, au fost date în ani electorali, ca parte a unei strategii a politicienilor. Dar haideți să le luăm pe rând.

Sunt cinci sărbători care 'beneficiază' de zile libere, în timp ce celelalte cinci s-au dat prin anii '89-'90. Adică avem paritate.

24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române. În 2016, în octombrie, Ziua Unirii Principatelor Române a fost declarată ca zi liberă nelucrătoare, cu 209 voturi pentru, 4 împotriva și 2 abțineri.

1 iunie - Ziua Copilului. În 2016, la fel, an electoral, Camera Deputaților a adoptat, în luna octombrie, legea prin care Ziua Copilului a devenit zi liberă nelucrătoare pentru români (și asta chiar dacă sunt sau nu părinți). Legea a fost adoptată de plen cu 74 de voturi "pentru", 5 voturi "împotrivă" și opt abțineri.

4, 5 iunie - Rusalii. Începând cu anul 2008, prima și a doua zi de Rusalii au fost declarate zile libere. Numai că prima zi de Rusalii este întotdeauna o zi de duminică, care este oricum o zi nelucrătoare. Să ne amintim că în 2009 am avut alegeri prezidențiale în România. Revenind la zilele noastre, bugetarii vor avea parte chiar de o mini-vacanță de cinci zile. Având în vedere că ziua liberă de 1 iunie pică joia, iar salariații au liber și lunea următoare, Guvernul le-a acordat liber angajaților de la stat și pentru ziua de vineri (2 iunie), așa cum s-a mai întâmplat în alte situații similare (de pildă, pe 23 ianuarie 2017).

15 august - Adormirea Maicii Domnului.  Ziua de 15 august, când este Adormirea Maicii Domnului, este zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Această zi a fost stabilită ca sărbătoare legală în 2008, prin Legea 202 de completare a Codului Muncii.

30 noiembrie - Sfântul Andrei. 2012, an electoral. Din nou, parlamentarii noștri au venit cu un cadou pentru salariați. Proiectul de lege inițiat de PDL și agreat de toate grupurile parlamentare a fost adoptat cu 236 de voturi "pentru", două "împotrivă" și 10 abțineri.

Așadar, cinci sărbători au fost date în ani electorali. De precizat că celelalte zile libere din 2017 sunt: 1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou, 16 aprilie 2017 (duminică), 17 aprilie (luni) — Paștele, 1 mai - Ziua Muncii, 1 decembrie — Ziua Națională a României, 25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul.

Mai mult decât atât, guvernanții sunt darnici și atunci când vine vorba de "punți". Adică dacă în alte țări joi este zi liberă, nimeni nu dă liber și vineri. Oamenii merg la muncă, nu și în România, unde aceste "punți" sunt deja o tradiție. Niciun guvern nu a avut curajul să rupă "datina". Chiar și tehnocrații, marii apărători ai bugetului, ai performanței, s-au aliniat tradiției. De exemplu, românii au beneficiat de o minivacanță de cinci zile, de 1 Decembrie, și pe vremea Guvernului Cioloș. Executivul a aprobat, la acel moment, o Hotărâre prin care ziua de 2 decembrie se stabilise ca zi liberă. Rămâne de văzut ce zile libere vor mai inventa politicienii în anii care urmează.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel