Vot multiplu. Marcel Opriș, directorul STS, despre cum poate fi combătut fenomenul

Directorul STS, Marcel Opriș, a prezentat în Comisia de cod electoral un cadru general cu privire la un sistem informatic de prevenire și combatere a votului multiplu. Acesta se bazează pe scanarea cărții de identitate, identificarea CNP-ului și introducerea acestuia într-un sistem care împiedică un alegător să voteze de mai multe ori.

"Astăzi ne găsim în situația în care înțeleg că există o voință unanimă din partea tuturor pentru implementarea unui asemenea sistem. (...) Modalitatea de lucru folosită este cea care a fost dezvoltată în 2010 și, în eventualitatea introducerii unui asemenea sistem de vot, se vor căuta soluțiile tehnologice și soluțiile procedurale care să fie valabile pentru un exercițiu electoral desfășurat în anul 2016 și după aceea. De asemenea, prin intermediul specialiștilor STS am făcut o amplă acțiune de investigare în ultimii ani să vedem cât de mare ar fi efortul pentru a introduce un asemenea sistem", a declarat Marcel Opriș în ședința comisiei.

Identitatea alegătorului nu va fi cunoscută

"Exclus. Dar numărul de alegători și unde au votat, asta este o informație pe care toată lumea trebuie să o știe. (...) Ne gândim la o panoplie de măsuri astfel încât să întărim acest exercițiu de democrație fără a face risipă de resurse și paradă de mijloace tehnice", a adăugat Opriș, care a insistat că nu este vorba de vot electronic, ci despre instrumente prin care să se înlăture orice posibile fraude care au fost inventariate până acum cu privire la participarea la vot.

Citește și: Marcel Opriș (STS): La prezidențiale, atacuri cibernetice în scop politic. Un post TV, implicat

"În principiu, pentru un număr semnificativ de secții de vot din România există condițiile necesare pentru a se instala asemenea echipamente, pentru celelalte secții de vot se pot face. Vă comunic, de exemplu, că la alegerile prezidențiale din 2014 a trebuit să distribuim terminale de satelit pentru a ține legătura cu secțiile de vot doar în 48 de secții de vot din România din totalul de peste 18.300 de secții de vot. Vă confirm că utilizând inteligență și o varietate de proceduri se poate construi un asemenea sistem în care orice alegător care se prezintă într-o secție de vot să poată fi înscris într-o bază de date și să poată fi monitorizată exercitarea corectă a dreptului de vot", a argumentat șeful STS.

Sistemul poate fi instalate cu mare ușurință în secțiile de vot din străinătate

"Ca urmare, după părerea noastră, nu va mai exista niciun dubiu nici acolo cu privire la modul de exercitare și cine participă la secția de vot... Credem că sub autoritatea instituției, cu sprijinul AEP, cu resursele tehnice pe care le avem răspândite în toată România și cu sprijinul dvs., în sensul de a adăuga resurse operaționale umane, profesionale, care să poată fi pregătite din timp, credem că un asemenea exercițiu este posibil și nu este costisitor pentru democrație", a adăugat el.

Conform arhitecturii sistemului, detaliată de Manuela Sărățeanu, șef sector și coordonator de proiect, fiecărei secții de votare îi este asociat un singur utilizator care identifică acea secție. Astfel, în momentul în care cetățeanul se prezintă în secția de vot, prin intermediul unui scaner, care citește doar cele două rânduri de pe cartea de identitate, se preia CNP-ul acestuia și se introduce într-o bază de date centrală, națională, bază de date care inițial este goală.

Cum este semnalata frauda la vot

"Introducerea CNP-ului în acea bază de date are semnificația faptului că alegătorul s-a prezentat la vot. În momentul în care aceași CNP apare într-o altă secție de votare, sistemul semnalează o posibilă tentativă de vot multiplu, de fraudă. La alegerile anterioare, la care s-a pilotat acest sistem, alegătorul a fost îndrumat să completeze o declarație pe propria răspundere. Deci, dacă într-adevăr el nu s-a prezentat la vot în două secții, i s-a permis să voteze pe baza declarației pe proprie răspundere", a precizat reprezentantul STS, care adus ca principal argument fluidizarea sistemului de vot.

Manuela Sărățeanu a adăugat că într-o secție în care se prezintă un număr mai mare de alegători CNP-ul se poate prelua automat de pe cartea de identitate prin intermediul scanerului.

"Din aceste informații nu se preia decât CNP-ul și data expirării cărții de identitate, în felul acesta sistemul semnalând o posibilă tentativă de vot cu o carte de identitate expirată", a adăugat aceasta.

Sistemul, la care se lucrează de șapte ani, mai cuprinde o secțiune separată alegătorilor care au optat să voteze cu urna mobilă. Aplicațiile sale sunt protejate, nefiind accesibile pe internet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel