Vosganian critică asumarea răspunderii pentru strategia fiscal-bugetară

Foto: DC News
Foto: DC News

Purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, şi-a exprimat speranţa că o strategie fiscal-bugetară nu poate fi prezentată printr-o asumare a răspunderii.

Acest lucru a fost transmis de liderul ALDE după ce, joi, Guvernul şi-a asumat răspunderea pe mai multe proiecte de lege și acesta speră că nu vor urma şi alte demersuri de acest fel.

Asumarea răspunderii permite dezbatere și vot în Parlament

'Asumarea răspunderii este o procedură care este mai restrictivă decât OUG, care permite dezbatere şi vot în cele două Camere ale Parlamentului. Pe când asumarea de răspundere presupune depunere de amendamente în timp foarte scurt de către parlamentari. (...) O strategie fiscal-bugetară nu trebuie prezentată prin asumarea răspunderii. Acolo e vorba de destinul României pe doi-trei ani. Este vorba de alocările pentru investiţii, procentele din PIB pentru salarii, de deficitele bugetare. Sunt chestiuni care trebuie discutate în forurile Legislativului. (...) Personal, îmi manifest speranţa că după această asumare de răspundere nu vor urma şi altele', a afirmat Vosganian.

ALDE a depus joi proiectul de lege ce vizează creșterea deficitului bugetar la 3,95%

El a explicat că ALDE a depus, joi, la proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul viitor, un amendament ce vizează creşterea deficitului bugetar la 3,95%. 'Dacă la dezbaterea bugetului, marile proiecte de investiţii nu-şi găsesc locul, atunci să avem această rezervă (700-800 milioane de lei), ceea ce ar însemna un deficit de aproape 4%. Dar vorbim de sume care merg exclusiv către investiţii, care nu afectează exerciţiile bugetare viitoare şi nu diminuează spaţiul fiscal viitor, aşa cum se întâmplă cu alte tipuri de cheltuieli, cum se întâmplă pentru salarii şi pentru pensii.Trebuie negociat cu UE ca sumele alocate pentru anumite proiecte investiţionale cu care Comisia Europeană a căzut de acord să fie scoase din deficitul bugetar. România are de reconstruit foarte mult. Alte ţări din Europa de Vest şi-au majorat deficitele foarte mult în anii '70-'80 şi şi-au construit reţelele de infrastructură. Acum, când trebuie să o facem noi, apar aceste restricţii severe, ceea ce pentru România este un mare dezavantaj', a explicat Vosganian.

Guvernul şi-a asumat, joi, în Parlament, răspunderea asupra proiectelor privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti şi a Parchetelor de pe lângă acestea în anul 2020, modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane şi aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020, conform AGERPRES.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel