OMS și Rusia trag un semnal de alarmă cu privire la prezența virușilor și agenților patogeni în laboratoarele ucrainene care s-ar putea scurge în cazul unui conflict. „Distrugeți toți agenții patogeni”
Rusia folosește toate minciunile și strategiile posibile împotriva Ucrainei, dar un lucru ar putea fi adevărat, prezența pe teritoriul ucrainean a zeci de laboratoare în care sunt studiați agenți patogeni și viruși cu risc de scurgere.
De altfel, în timpul Consiliului de Securitate al ONU, Federația Rusă ar fi declarat că are „dovada” că în Ucraina există „ cel puțin 30 ” de laboratoare de cercetare unde se desfășoară „experimente biologice foarte periculoase ” care pot provoca diverse „ boli letale”, a denunţat ambasadorul rus Vasily Nebenzya.
Dar, mai presus de toate, OMS a lansat un apel prin care îndeamnă Ucraina să distrugă agenții patogeni care cauzează boli în laboratoarele sale, de exemplu acolo unde au fost cercetate vaccinuri anti-Covid, pentru a evita „ potențialele scurgeri ” de viruși în timpul ostilității în curs.
Experții în biosecuritate avertizează că intrarea trupelor rusești în Ucraina și bombardarea orașelor au sporit riscul ca laboratoare de sănătate publică să fie avariate în urma unor bombardamente, potrivit sursei Stirile Pro.Tv
Invazia rusă, de fapt, a stârnit temeri cu privire la o scurgere de boli periculoase dacă vreuna dintre structurile implicate în această cercetare ar fi avariată în atacuri.
Unele dintre laboratoarele de sănătate publică ucrainene, care au primit sprijin din partea Statelor Unite, a Uniunii Europene și a OMS, au fost implicate în cercetări pentru a combate virușii mortali, inclusiv Covid-19. OMS a asigurat că a colaborat de câțiva ani cu laboratoarele ucrainene pentru a promova practici de siguranță care ajută la prevenirea „eliberării accidentale sau deliberate de agenți patogeni”.
Ca parte a acestei lucrări, OMS a recomandat cu fermitate Ministerului Sănătății din Ucraina și altor organisme responsabile să distrugă „agenți patogeni cu amenințare ridicată pentru a preveni potențialele scurgeri .”
În intervenția sa, Organizația Mondială a Sănătății nu a oferit însă detalii despre tipul de boli care ar provoca un virus „în sălbăticie”. OMS a subliniat că încurajează toate părțile să coopereze „ în eliminarea sigură și sigură a oricăror agenți patogeni și să solicite asistență tehnică, dacă este necesar".
Dmitri Polyanski, primul reprezentant permanent adjunct al Rusiei la ONU, a scris pe Twitter că Consiliul de Securitate al ONU se va reuni pentru a discuta despre presupusele cercetări biologice militare ale SUA în Ucraina, la cererea Rusiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu