Vine iarna cripto? Ce este fenomenul "bitcoin halving"

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Procesul de halving a coincis cu o creștere a prețului în trecut și este programat să aibă loc din nou în această sâmbătă. Satoshi Nakamoto, creatorul Bitcoin, încă exercită o influență asupra criptomonedei, după aproape 14 ani. Vom explica în continuare ce implică halving-ul Bitcoin și impactul său asupra pieței.

În această săptămână, protocolul proiectat de Nakamoto – o persoană sau un grup de persoane care au încetat să mai comunice din decembrie 2010 – va declanșa ceea ce se numește „halving Bitcoin”, un proces care a coincis cu creșteri ale prețului în trecut. Ultimul halving este programat să aibă loc sâmbătă, potrivit The Guardian.

Ce este halving-ul Bitcoin?

Este legat de modul în care sunt înregistrate și create monedele Bitcoin. Tranzacțiile în criptomonedă sunt înregistrate pe un registru accesibil universal numit blockchain. Aceste tranzacții sunt introduse în blockchain de către „minerii” care le împachetează în blocuri care apoi sunt legate – sau „înlănțuite” – împreună. Aceștia fac asta rezolvând un puzzle criptografic folosind echipamente specializate și – acesta este elementul-cheie – primesc o recompensă în Bitcoin-uri nou-create.

Nakamoto a avut în vedere ca numărul de monede Bitcoin care intră în circulație să fie finit, la 21 de milioane, așa că protocolul încearcă să controleze cantitatea de noi monede care intră pe piață. Face acest lucru prin reducerea la jumătate a cuantumului recompensei pentru cei care minează la fiecare 210.000 de blocuri - aproximativ la fiecare patru ani. Ultimul halving este așteptat să aibă loc în primele ore ale zilei de sâmbătă în SUA și Marea Britanie, când recompensa pentru adăugarea unui nou bloc de tranzacții în blockchain va scădea de la 6,25 la 3,125. Bitcoin – din care circulă mai mult de 19 milioane – va continua să fie redus la jumătate până când se atinge punctul de 21 de milioane, așteptat în 2140.

Care va fi impactul asupra prețului Bitcoin?

Halving-ul reduce oferta de Bitcoin-uri noi, ceea ce ar trebui în teorie să crească prețul. Este o axiomă economică ce spune că dacă cererea pentru un activ rămâne stabilă în timp ce oferta sa scade, prețul ar trebui să crească.

Ultimele trei halvings – în 2020, 2016 și 2012 – au dus la o creștere medie a prețului de 16% în următoarele 60 de zile, potrivit datelor furnizate de firma de cercetare a activelor 10x Research. Halving-ul din 2016 a dus la o scădere de 6% în următoarele 60 de zile, deși apoi prețul a crescut puternic pe tot parcursul anului 2017.

Markus Thielen, director de cercetare la 10x, spune că halving-ul este „asociat cu creșteri de prețuri datorită reducerii ofertei”, dar investitorii vor trebui să aștepte un vârf al prețului, care de obicei vine la 500 de zile după un halving.

În ultimele săptămâni, Bitcoin-ul a scăzut brusc de la un maxim record recent de peste 70.000 de dolari (56.175 de lire sterline) la aproximativ 62.000 de dolari, dar rămâne un activ cu performanțe puternice, în creștere cu 40% în 2024, aproape dublu față de aceeași perioadă de anul trecut.

Merită să se observe că, în timp ce prețurile au crescut în cele din urmă după halving-urile din 2016 și 2020, acestea au suferit scăderi prelungite - așa-numitele "ierni cripto" din 2018 și 2022.

„Configurația este foarte familiară cu cea de ocaziile anterioare, în care a existat un avans foarte puternic și se formează un vârf... care apoi se rupe”, spune Neil Wilson, analistul-șef al firmei de brokeraj Finalto. Analiștii de la Deutsche Bank au scris joi că nu se așteaptă „ca prețurile să crească semnificativ după evenimentul halving”.

Va exista un impact negativ?

Companiile miniere Bitcoin, care suportă costurile energetice și de echipamente pentru validarea tranzacțiilor, vor suferi o lovitură financiară pe măsură ce recompensa lor scade. Andrew O’Neill, directorul de cercetare a activelor digitale la laboratorul de cercetare a ratingurilor de credit S&P Global, a scris săptămâna aceasta: „Recompensa rămâne o parte semnificativă din veniturile minerilor, prin urmare, reducerea recompensei afectează rentabilitatea”.

El a adăugat: „Unele operațiuni vor deveni neprofitabile și se vor închide ca rezultat, în special cele cu costuri energetice mai mari”.

Există și o perspectivă negativă pentru mulți critici ai Bitcoin-ului, în ceea ce privește impactul negativ asupra investitorilor amatori care sunt atrași de orice creștere a prețului care urmează după halving.

Bitcoin a câștigat în legitimitate în acest an, crescându-și prețul, cu Comisia pentru Valori Mobiliare și Bursă a SUA permițând fonduri tranzacționate la bursă (ETF-uri) – un coș de active care pot fi cumpărate și vândute ca acțiuni pe o bursă – care urmăresc prețul criptomonedei. Cu toate acestea, președintele SEC, Gary Gensler, a fost reticent în a da aprobarea, descriind Bitcoin-ul ca un activ volatil folosit pentru „activități ilicite, inclusiv ransomware, spălare de bani, evaziunea fiscală și finanțarea teroristă”.

O’Neill este, de asemenea, sceptic în privința unei creșteri mari a prețului. „Piața BTC [Bitcoin] se află într-un loc foarte diferit față de momentul halving-urilor anterioare acum 4, 8 și 12 ani”, spune el. „Alți factori, cum ar fi creșterea ETF-urilor BTC în SUA și factori macroeconomici precum ratele dobânzilor și lichiditatea pieței, vor influența, de asemenea, prețul”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel