Premierul Ungariei a cerut Uniunii Europene să inițieze discuții directe cu Rusia privind un armistițiu în Ucraina și să renunțe la planurile de adoptare a unei declarații comune în cadrul summitului extraordinar al UE de săptămâna viitoare, afirmând că diferențele din interiorul blocului comunitar "nu pot fi reconciliate".
Sub conducerea președintelui Donald Trump, Statele Unite au demarat negocieri cu Rusia pentru încetarea războiului din Ucraina, fără participarea Kievului sau a UE la masa tratativelor. Vineri, Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au avut o confruntare tensionată în cadrul unei întâlniri desfășurate la Casa Albă.
Într-o scrisoare adresată președintelui Consiliului European, Antonio Costa, datată sâmbătă și raportată inițial de publicația germană Welt, premierul ungar Viktor Orban a subliniat că în interiorul UE există "diferențe strategice în abordarea noastră față de Ucraina care nu pot fi depășite".
Consiliul European nu a oferit un răspuns imediat la solicitările de comentarii.
"Sunt convins că Uniunea Europeană - urmând exemplul Statelor Unite - ar trebui să intre în discuții directe cu Rusia privind un armistițiu și o pace durabilă în Ucraina", a scris Orban, un aliat al lui Trump, în scrisoarea sa.
El a mai afirmat că această abordare nu poate fi compatibilizată cu concluziile preliminare pregătite pentru summitul UE de joi, care urmează să se concentreze pe sprijinul suplimentar pentru Ucraina, garanțiile de securitate europene și modalitățile de finanțare a nevoilor de apărare ale continentului.
"Prin urmare, propun să nu încercăm adoptarea unor concluzii scrise cu privire la Ucraina", a declarat Orban, făcând referire la faptul că deciziile în cadrul summiturilor UE trebuie luate în unanimitate.
De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, Orban s-a impus ca unul dintre cei mai vocali critici ai sancțiunilor UE împotriva Moscovei, precum și ai sprijinului financiar și militar oferit Kievului de către blocul comunitar.
Un alt lider european care a pledat pentru negocieri rapide de pace este premierul Slovaciei, Robert Fico. Sâmbătă, acesta a criticat strategia UE de "pace prin forță", calificând-o drept nerealistă și solicitând includerea unei cereri pentru un armistițiu imediat în concluziile summitului UE.
Fico a mai susținut includerea unei prevederi pentru redeschiderea tranzitului gazului rusesc prin Ucraina, după ce această rută a fost întreruptă în urma unei dispute dintre Bratislava și Kiev. Această decizie a forțat Slovacia să găsească alternative pentru aprovizionarea cu gaze.
"Dacă summitul nu va recunoaște că există alte opinii decât cea de a continua războiul, este posibil ca, joi, Consiliul European să nu poată ajunge la un consens asupra concluziilor privind Ucraina", a declarat Fico într-o postare pe Facebook.
Potrivit ultimei variante a declarației pregătite pentru summit, statele membre urmau să reafirme că nu pot exista negocieri privind Ucraina fără participarea Ucrainei și că orice acord de pace pentru Kiev trebuie să fie însoțit de "garanții de securitate solide și credibile" pentru țară.
De asemenea, declarația ar fi urmat să includă un apel pentru un ajutor militar suplimentar.
Confruntarea dintre Trump și Zelenski de vineri a apărut ca urmare a viziunilor diferite privind modalitatea de a pune capăt războiului din Ucraina, liderul ucrainean insistând asupra necesității unor garanții de securitate ferme din partea unei administrații americane care și-a manifestat deschiderea pentru diplomația cu președintele rus Vladimir Putin.
Ulterior, liderii europeni s-au solidarizat cu președintele ucrainean, reafirmând sprijinul pentru Kiev.
Duminică, liderii europeni se vor reuni la Londra pentru a discuta despre un mecanism de securitate care să sprijine orice acord de pace viitor între Moscova și Kiev.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News