Călin Georgescu este, astăzi, bine păzit de oameni care în trecut au păzit președinți ai țării, aflați în rezervă, sau de trăgători de elită.
Odată ce se va înscrie în cursa prezidențială, Călin Georgescu va trebui să declare cu cât și pe cine plătește pentru gărzile sale de corp, indiferent că vrea serviciile decontate sau nu. În caz contrar, va trebui să renunțe la ei și să primească pază SPP, dacă nu vrea să fie vizat de noi acuzații. Amintim că deși s-a susținut că urma să-și depună candidatura încă din 26 februarie, Călin Georgescu nu și-a depus-o până la această oră, în urmă cu o zi afirmând că o face ”în următoarele zile”.
Iată explicațiile avocatului Toni Neacșu:
”Nu vreau să fie neapărat o consultație gratuită, dar dacă d-ul Călin Georgescu se înscrie în cursa prezidențială trebuie să renunțe la paza privată și sa accepte serviciile SPP, sau, dimpotrivă, să îi plătească și sa treacă sumele drept cheltuieli de campanie.
În timpul campaniei electorale, orice cheltuieli face candidatul în această calitate este considerat, potrivit legii, finanțare electorală și trebuie declarate ca atare la AEP pentru a se putea verifica sursa și transparența finanțării.
Asta e legea în România și nu e facultativă și nici doar pentru unii. Orice donație primește candidatul din partea oricui nu se poate face decât în contul de campanie, iar o contribuție de la aceeași persoană este limitată la 660.000 lei.
Pe timpul campaniei electorale, candidatul nu are are voie să accepte servicii prestate cu titlu gratuit, așa cum cum de exemplu susține d-ul Georgescu că sunt serviciile de pază de care beneficiază din plin la vedere (art. 8 alin 5 din Ghidul privind finanțarea campaniei electorale - AEP).
Aceste servicii se evaluează la valoarea lor de piață, se trec drept venituri primite și se raportează la AEP drept cheltuieli electorale, pentru a putea fi verificate (Legea 334/2006 privind finantarea partidelor politice).
Pentru că AUR și POT nu vor participa la alegeri cu candidați proprii și nici nu au încheiat o alianță electorală, ele nu vor putea efectua legal cheltuieli pentru susținerea candidatului independent Călin Georgescu, de exemplu nu vor putea plăti din fondurile de partid aceste cheltuieli de pază privată.
În orice caz, d-ul Călin Georgescu nu va mai putea raporta cheltuieli 0 de campanie electorală, pentru că ar fi o infracțiune de fals în declarații, întrucât raportarea se referă nu doar la sumele pe care le vrei decontate de la stat, cum pare ca a considerat d-ul Călin Georgescu potrivit declarațiilor lui, ci absolut toate cheltuielile făcute în cadrul campaniei electorale” punctează avocatul Toni Neacșu, fost membru CSM, pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News