EXCLUSIV  Va fi anul marilor proteste în România. Bulai, după ce fermierii și transportatorii au deschis sezonul: Să nu fim naivi. Nu suntem la Răscoala din 1907

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Fermierii și transportatorii continuă protestele, urmând ca mâine să aibă loc un protest autorizat și în București.

Subiectul primei crize majore politice din 2024 a fost analizat în cadrul podcastului Nod în Papură de jurnalistul Val Vâlcu și profesorul și sociologul Alfred Bulai.

Alfred Bulai a precizat în cadrul emisiunii că România va intra într-o zodie a protestelor și doar naivii ar putea crede în spontaneitate. El a dat exemplul și crizei azilelor de bătrâni, precizând totodată că după alegeri riscăm să ajungem în situația din 2010 de pe vremea lui Traian Băsesc.

„Când a fost scandalul azilelor de bătrâni, totul a explodat peste noapte. Dar plângerile erau de ani de zile; o acțiune de imagine direct către Gabriela Firea, principalul „beneficiar”. Acțiunea a reușit și din prostia ei. Putea ieși rapid mult mai bine. Dar ceea ce reiterez e că partea de organizare există oriunde în lume. Nu trebuie să avem asemenea naivități. Nu suntem în 1907 (n.r. Răscoala din 1907). Mai ales că sunt implicate sindicatele, există multe oportunități.

Dar și anul viitor vor fi foarte multe proteste. Doar naivii ar putea crede că va fi bine după alegeri. Acum politicienii sunt afectați, interesați sau mai atenți la nevoile sindicatelor și grupurilor de presiune. Există însă șanse mari să revedem 2010, au trecut 14 ani, oamenii tineri nu mai țin minte când s-au tăiat salarii, s-a încercat tăierea pensiilor. Revenind la proteste, da, adevărul e undeva la mijloc, evident că există nemulțumiri în întreaga societate, dar sunt doar lucruri care s-au acumulat”, a punctat sociologul.

Podcastul complet „Nod în Papură”, ediția dedicată protestelor fermierilor și transportatorilor

Protestul transportatorilor și fermierilor în București, pe ore

Potrivit Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), între orele 6,00 şi 6,30 are loc adunarea mijloacelor auto (maxim 100 de tractoare şi 100 de capete tractor de TIR) pe şoseaua Alexandriei, pe banda 1 de circulaţie, segmentul cuprins între şoseaua de centură şi şoseaua Bucureşti - Măgurele.

Între orele 6,30 şi 7,00 are loc deplasarea mijloacelor auto până în Piaţa Constituţiei pe traseul: şoseaua Alexandriei - Calea Rahovei - stânga pe bulevardul Tudor Vladimirescu - dreapta pe Calea 13 Septembrie - stânga pe bulevardul Libertăţii - Piaţa Constituţiei. Deplasarea se face cu respectarea regulilor de circulaţie, fără restricţii de trafic.

Mijloacele de transport folosite vor fi îndrumate şi parcate sub supravegherea forţelor de ordine gradual, până la ocuparea spaţiului destinat protestului (parcarea din Piaţa Constituţiei).

Între 8,30 şi 9,30 au acces, pe cale pietonală, participanţii la protest. Între orele 9,30 şi 22,00 va avea loc mitingul de protest, iar între 22,00 şi 23,00 are loc defluirea participanţilor.

Aceste coordonate sunt valabile pentru toate cele trei zile în care este autorizată manifestaţia, arată PMB.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat joi că autorităţile locale au aprobat organizarea unui protest, duminică, luni şi marţi, în Piaţa Constituţiei, cu participarea a 5.000 de persoane, 100 de tractoare şi 100 de capete tractor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel