O activistă italiană anti-fascistă a fost adusă în fața instanței din Ungaria, acuzată că ar fi atacat neo-na##ști, într-un caz care a stârnit tensiuni între cele două state membre ale UE.
Ilaria Salis, în vârstă de 39 de ani, a ajuns la tribunalul din Budapesta însoțită de tatăl său, de ambasadorul Italiei și de o mulțime de jurnaliști italieni. Ea a părăsit sala de judecată sub aplauzele celor prezenți, după ce instanța a audiat mărturiile unei victime și a doi martori. Niciunul dintre cei trei nu a putut să o identifice personal pe Salis, deoarece atacatorii purtau măști, scrie The Guardian.
Cazul a fost intens mediatizat în Italia după ce Salis a apărut în fața instanței în ianuarie, încătușată și legată cu lanțuri. Profesorul din Monza, lângă Milano, a fost arestat în Budapesta în februarie 2023, în urma unei contra-demonstrații împotriva unui miting neo-na##st.
Cazul ei a stârnit tensiuni între Roma și Budapesta, în ciuda relațiilor cordiale dintre prim-miniștrii lor de extremă dreapta, Giorgia Meloni din Italia și Viktor Orbán din Ungaria. Roma a depus mai multe plângeri oficiale în numele lui Salis.
Procurorii susțin că Salis a călătorit la Budapesta cu scopul de a ataca „victime nevinovate identificate sau percepute ca simpatizanți ai extremismului de dreapta”, pentru a descuraja „reprezentanții mișcării de extremă dreapta”. Ea a fost acuzată de trei infracțiuni de tentativă de asalt și de apartenență la o organizație criminală de extremă stânga, în urma unei contra-demonstrații împotriva unui miting neo-na##st anual.
Salis neagă acuzațiile – care ar putea duce la încarcerarea ei pentru până la 11 ani – și spune că este persecutată pentru convingerile sale politice. Următoarea audiere este programată pentru septembrie. Avocatul lui Salis, Gyorgy Magyar, a reclamat că clienta sa nu a primit încă toate documentele cazului în limba sa maternă.
Tatăl lui Salis, Roberto Salis, și ambasadorul italian, Manuel Jacoangeli, s-au plâns de faptul că adresa lui Salis din Budapesta a fost făcută publică în instanță, spunând că acest lucru o pune „în pericol”.
Salis a declarat ziarului italian La Stampa, prin intermediul tatălui său, că se află „de partea corectă a istoriei”. Luna trecută, Alianța Verzilor și Stânga (AVS) din Italia a nominalizat-o pe Salis drept candidatul principal pentru alegerile europene. Dacă partidul va obține suficiente voturi, Salis ar putea obține imunitate parlamentară, ceea ce ar duce la suspendarea procedurilor penale împotriva ei.
Cazul lui Salis a fost puternic politizat, iar guvernul naționalist ungar a comentat frecvent despre acesta. A denunțat în repetate rânduri media pentru că ar fi descris-o pe Salis ca pe o „martiră”, subliniind în schimb „brutalitatea” presupuselor ei crime.
Tatăl lui Salis susține că fiica sa a fost ținută în condiții inumane în închisoare până în ianuarie, când cazul a primit o acoperire mediatică semnificativă. „Timp de opt zile, a fost ținută într-o celulă solitară, fără hârtie igienică, tampoane sanitare și săpun ... în Italia, am considera acest lucru tortură”, a declarat Roberto Salis înainte de proces.
Consiliul Europei a criticat închisorile supraaglomerate din Ungaria, iar oficialii unguri au negat acuzațiile de rele tratamente.
Ungaria a fost supusă criticilor puternice atât pe plan intern, cât și internațional, în urma unei condamnări pentru terorism a unui sirian pentru rolul său într-o revoltă la graniță în 2015. Procurorii l-au acuzat pe Ahmed Hamed de utilizarea unui megafon pentru a orchestra violențele și de aruncarea de pietre către poliția ungară pentru a-i forța să deschidă granița cu Serbia, inițial condamnându-l la 10 ani de închisoare.
Cazul lui Ilaria Salis continuă să atragă atenția și să stârnească controverse, reflectând tensiunile politice și sociale din Europa contemporană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu