EXCLUSIV  Ungaria, buget pentru diaspora de peste 59 de ori mai mare față de România. Radu Cosma (DRP): Sunt mult mai puțini maghiari în afara ţării

Sursa foto: Freepik
Sursa foto: Freepik

Radu Cosma, director în cadrul Direcției proiecte pentru diaspora și comunități istorice din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni 

"Ce pot să vă spun despre Departamentul Românilor de Pretutindeni este că ne aflăm în plin proces de regândire a politicilor, a cadrului strategic de afirmare, de poziţionare în raport cu românii de peste hotare. Vă dau un exemplu... Dacă în 2018 bugetul fostului Minister pentru Românii de Pretutindeni era de 2,5 milioane de euro alocate pentru proiecte acordate peste hotare, în diaspora şi comunităţile istorice, Ungaria, structura similară, primea 148 de milioane de euro. La noi erau cam 25 de eurocenţi pentru românii de pretutindeni, în Ungaria, unde sunt mult mai puțini maghiari în afara ţării, era o sumă mult mai consistentă.

Din 2021, suntem în plin proces de regândire şi lucrăm la o nouă strategie naţională care asimilează energiile autorităților centrale şi locale. Avem un comitet de coordonare a activităţilor. Strategia este făcut în baza unui studiu sociologic făcut în 10 state cu comunităţi importante româneşti, astfel încât trebuie să răspundem prin politicile noastre nevoilor reale care se regăsesc la nivelul comunităţilor, pentru că noi, dacă trăim în Bucureşti, într-un clopot de sticlă, nu cred că putem să ştim toate necesităţile, problemele cu care se confruntă românii.

Vă dau un exemplu... Noi credem că toţi românii vor să se întoarcă acasă. Din discuţiile avute cu reprezentanţi ai bisericilor, asociaţilor, aflăm că nu e chiar aşa.. Un studiu sociologic făcut de comunitatea din Madrid, de autorităţile spaniole revela că 78% dintre români nu se întorc în ţară. Dintre cei rămaşi, din 22%, nici aceştia nu se întorc", a spus Radu Cosma, în cadrul dezbaterii despre migrație - "Cum acționează autoritățile locale pentru readucerea românilor acasă?" -, organizată de DC Media Group.

"Foarte mulţi s-au simţit abandonaţi de statul român"

"Rolul departamentului este de a coagula, de a angrena politicile, de a crea dialogul cu românii de pretutindeni. Iar dialogul înseamnă şi sprijin financiar", a punctat acesta.

"Noi creăm o infrastructură, le creăm condiţiile pentru coagularea identităţii şi fluxuri economice cu ţara. Este un proces foarte greu de creştere a nivelului de încredere a românilor în statul din care au plecat. Foarte mulţi dintre ei s-au simţit abandonaţi de statul român", a spus Radu Cosma.

Youtube video image

Lideri locali și români din diaspora la aceeași masă

Această inițiativă a adunat laolaltă lideri locali, reprezentanți ai administrației publice și reprezentanți ai românilor din diaspora pentru a discuta și explora strategii eficiente pentru a aduce înapoi românii din străinătate. Participanții au abordat subiecte precum facilitarea reintegrării, dezvoltarea mediului de afaceri local și crearea de condiții propice pentru revenirea în țară.

Dezbaterea a fost o platformă deschisă de dialog și schimb de idei între autoritățile locale și diaspora românească. Oportunitatea de a asculta direct de la cei implicați în procesele de decizie și implementare a măsurilor de atragere a românilor acasă este un pas semnificativ către găsirea soluțiilor adecvate.

Dezbaterea a fost moderată de Bogdan Bolojan, redactor-șef al site-ului ȘtiriDiaspora, cel mai important portal de știri pentru românii din diaspora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel