Cartofii pot rămâne proaspeți și gustoși mult mai mult timp dacă sunt păstrați corect. Iată care este locul ideal din bucătărie!
Pentru a păstra cartofii proaspeți și fără colți cât mai mult timp, este esențial să alegi locul potrivit. Aceștia trebuie ținuți într-un spațiu răcoros, uscat și ferit de lumină, departe de alimente precum ceapa sau usturoiul, care le grăbesc încolțirea. Frigiderul este o opțiune bună, contrar miturilor vechi, mai ales dacă îi înfășori într-o cârpă uscată sau îi pui într-un recipient care permite circulația aerului. Evită pungile de plastic sau recipientele închise, care favorizează umezeala, potrivit 20minutos.es.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @wirestock
În locuri cu lumină (solară sau lumină artificială)
Lumina stimulează fotosinteza și produce clorofilă, care face cartofii să capete culoare verde. Asta vine la pachet cu creșterea nivelului de solanină, o substanță toxică. Chiar și în cantități mici, solanina poate da greață, amețeli, dureri de cap sau disconfort gastric. Dacă cartofii devin verzi sau au gust amar, nu îi consuma, mai ales dacă nu poți îndepărta complet zonele afectate.
În medii umede
Umiditatea excesivă favorizează dezvoltarea mucegaiului, încolțirea și putrezirea. Cartofii devin moi, încep să miroasă urât și pot fi atacați de bacterii și fungi. De asemenea, umezeala accelerează încolțirea, ceea ce reduce calitatea nutrițională.
Păstrează-i într-un loc uscat și bine ventilat (de exemplu, o cutie de lemn sau coș cu spații pentru aerisire).
Lângă ceapă sau usturoi
Ceapa și usturoiul eliberează gaze naturale, în special etilenă, care accelerează procesul de încolțire. Aceste gaze sunt semnale chimice care grăbesc maturarea sau germinarea la multe legume și fructe. Asta înseamnă că, dacă pui cartofii lângă ceapă sau usturoi, aceștia vor încolți mult mai rapid și vor începe să se deterioreze.
În locuri calde (ex. lângă aragaz sau cuptor)
Temperaturile ridicate favorizează activitatea biologică din interiorul cartofului, inclusiv procesul de germinare. Dacă îi ții în apropierea surselor de căldură din bucătărie (aragaz, cuptor, sau chiar lângă calorifer), cartofii vor încolți mai repede și se vor usca sau vor putrezi mai rapid. Temperatura ideală pentru depozitarea cartofilor este între 4 și 10 °C, mult mai scăzută decât temperatura obișnuită a unei bucătării calde.
În recipiente etanșe (cutii închise, pungi de plastic)
Cartofii au nevoie de aer pentru a preveni acumularea de umiditate, care favorizează apariția mucegaiului și putrezirea. Dacă îi pui în pungi de plastic sau cutii ermetice, aerul nu circulă, iar umiditatea se acumulează, creând mediul perfect pentru degradare. Cel mai bine este să folosești pungi de hârtie, coșuri sau cutii de carton cu ventilație, astfel încât aerul să poată circula liber și să păstreze cartofii uscați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu