Unde e de fapt Buzăul, din punct de vedere istoric și geografic? În Muntenia sau Moldova?

Buzău, photo source: Bogdan/Bogdangiusca via Wikipedia
Buzău, photo source: Bogdan/Bogdangiusca via Wikipedia

Ultimele declarații ale politicienilor din aceste săptămâni au născut o întrebare controversată privind poziționarea istorică și geografică a Buzăului.

Așadar, unde e Buzăul? În Muntenia sau Moldova?

Prima atestare istorică a orașului Buzău datează din anul 376 d.Hr. și este menționată într-o scrisoare a episcopului Auxentius de Durostorum, adresată episcopului Wulfila. În această scrisoare, Auxentius se referă la un grup de creștini goti care s-au refugiat pe teritoriul Buzăului, fiind una dintre primele mențiuni documentare care includ acest toponim.

O altă atestare importantă a orașului apare în secolul al XV-lea, într-un document emis de domnitorul Vlad Țepeș în 1431, care acordă anumite privilegii comerciale negustorilor din Buzău, confirmând astfel existența și importanța economică a orașului în acea perioadă.

Aceste mențiuni istorice reflectă evoluția și relevanța orașului Buzău de-a lungul timpului, evidențiindu-l ca un important centru de comerț și refugiu pentru diverse comunități în perioade de instabilitate.

Atestări ale Buzăului sunt din perioada mai multor domnitori din Țara Românească (Muntenia), perioadă în care actualul oraș se afla sub stăpânirea acestor domnitori. Cu alte cuvinte, din punct de vedere istoric, Buzăul a făcut parte din Țara Românească, Muntenia, fiind poziționat geografic la granița cu Moldova.

Gluma lui Ciolacu și Buzăul care nu e în Moldova

Recent, premierul Marcel Ciolacu a explicat gluma „Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți” și și-a cerut scuze dacă cineva s-a simțit jignit. 

„Înainte de orice sunt român. Îmi iubesc țara și cred în Dumnezeu. Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean. Mama era din Tecuci. Deci departe de mine sa jignesc pe cineva. Văd ca s-a interpretat o glumǎ pe care am făcut-o în Timișoara și unii încearcă să o speculeze politic. Nu a fost nimic peiorativ. Dacă cineva s-a simțit jignit îmi cer scuze, nu asta mi-am dorit.

Respectul pentru Moldova se vede în proiectele mari de infrastructură pe care le facem aici în ultimii ani, tocmai pentru a recupera decalajale față de celelalte regiuni ale țării. Jignirea adevărată este când propui candidați precum un hoț de tablă și un primar penal dintr-un grup infracțional organizat și te aștepți ca oamenii să îi voteze. Ps: mereu am simțit multă căldură atunci când am fost în Moldova. Și voi reveni de fiecare dată cu același respect și prețuire”, a transmis Marcel Ciolacu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel