Ceea ce a fost supranumită „una dintre cele mai performante stații de tratare a deșeurilor” a ajuns doar o groapă ilegală de depozitare a gunoiului.
Update: Drept la replică din partea SOLID WASTE OPERATION S.R.L.:
Subscrisa SOLID WASTE OPERATION S.R.L., cu sediul social în Popești Leordeni, Șos. Olteniței, nr. 45, jud. Ilfov și punct de lucru Stația de Tratare Mecano - Biologică Ploiești, ca urmare a articolului publicat în data de 19.08.2023, prin care ” una dintre cele mai performante stații de tratare a deșeurilor ” a ajuns doar o groapă ilegală de depozitare a gunoiului, respectuos solicităm publicarea, de către dumneavoastră, a următorului drept la replică:
Stația de tratare mecano – biologică a deșeurilor biodegradabile Ploiești funcționează în baza Autorizației integrată de mediu nr. 35/03.12.2018, revizuită în data de 22.12.2021, act de reglementare emis de către Agenția pentru Protecția Mediului Prahova în scopul desfășurării activității : Valorificarea sau o combinație de valorificare și eliminare a deșeurilor nepericuloase cu o capacitate mai mare de 75 tone pe zi, implicând, cu excepția activităților care intră sub incidența prevederilor anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 188/2002, cu modificările și completările ulterioare, una sau mai multe din următoarele activități : (i) tratare biologică.
Conform Cap. 3 – Categoria de activitate din actul de reglementare citat, capacitatea proiectată a instalației este de 150.060 tone/an reprezentând 566 tone/zi; contrar acestei capacități, în anul 2022, la STMB Ploiești a fost tratată mecanic și biologic cantitatea de 190.483,71 reprezentând deșeuri municipale amestecate/stradale/biodegradabile verzi.
Potrivit cap. 8.5. Produsele și subprodusele obținute, CLO (compost like output) de slabă calitate poate fi utilizat, ca material, în amenajarea terenurilor degradate, poluate, îmbunătățirea calității solurilor, închideri de mine/cariere de suprafață, prevedere respectată de către SOLID WASTE OPERATION S.R.L.
Coroborat cu prevederea sus - menționată, pentru valorificarea materialului CLO, subscrisa a obținut Decizia nr. 161/25.08.2022 emisă de A.P.M. Prahova privind menținerea Autorizației integrată de mediu nr. 35/03.12.2018, revizuită în data de 22.12.2021.
În conformitate cu prevederile Directivei (UE) 2018/850 a Parlamentului European și a Consiliului din 30 mai 2018 de modificare a Directivei 1999/31/CE privind depozitele de deșeuri, o reducere progresivă a eliminării prin depozitare a deșeurilor este necesară pentru a preveni efectele nocive asupra sănătății umane și asupra mediului, precum și pentru a garanta că materialele din deșeuri valoroase din punct de vedere economic sunt recuperate în mod progresiv și eficace prin gestionarea adecvată a deșeurilor și în conformitate cu ierarhia deșeurilor, astfel cum este prevăzută în Directiva 2008/98/CE, prevedere comunitară respectată de subscrisa.
Știrea inițială:
„Unul dintre cele mai importante contracte de mediu a fost semnat la Ploiești, în prezența premierului Viorica Dăncilă și a mai multor miniștri ai Guvernului României. (...) Președintele Consiliului Județean Prahova – Bogdan Toader și reprezentanții firmei câștigătoare a licitațiilor – Solid Waste Operation – au semnat contractul prin care devine operațională una dintre cele mai performante stații de tratare a deșeurilor reziduale din țară, construită în zona în care, altădată, se afla groapa de gunoi a orașului Ploiești. [Aceasta este] unică în țară prin procesul tehnologic utilizat pentru tratarea deșeurilor biodegradabile”, transmitea Ziarul Prahova în mai 2019.
Oficialitățile prezente la eveniment au fost premierul Viorica Dăncilă, minisitrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, ministrul Economiei, Niculae Bădălău și ministrul pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea.
Totul ar fi pornit de la oprirea a două tiruri încărcate cu deșeuri pe aria județului Prahova. Șoferii au spus că mergeau să descarce gunoiul într-o groapă de balastieră din Târgșorul Vechi. Deșeurile erau aduse în stația de tratare de către Rosal, ulterior acestea ajungând într-o groapă ilegală de gunoi de la marginea comunei Târgșorul Vechi, transmite Ziarul Incomod.
Odată ajunși acolo, polițiștii au descoperit munți de pământ amestecat cu deșeuri. Așa că la fața locului au fost chemați și reprezentanții Gărzii de Mediu și ai Agenției pentru Protecția Mediului. Deși în acte figura drept compost, era evident că pământul este amestecat cu cantități importante de deșeuri. Poliția Ploiești a deschis dosar penal pentru depozitare ilegală de deșeuri și îngroparea acestora.
În urma controlului făcut de comisarii de mediu veniți de la București, stația a fost amendată cu 100.000 de lei, dar au fost impuse și măsuri deoarece autorizația de mediu nu este respectată.
Iată documentele:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu