Una dintre cele mai mari minuni ale lui Iisus Hristos are o explicație științifică. Ce s-a descoperit în Marea Galileii

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Cercetătorii cred că au găsit o explicație științifică pentru una dintre cele mai mari minuni ale lui Iisus Hristos.

Marea Galileii, numită și Lacul Tiberias sau Kinneret, este un lac de apă dulce din Israel, care este prezentat în mod proeminent în Biblie. Se crede că țărmul său de nord-vest este asociat cu câteva dintre minunile lui Iisus Hristos: Minunea înmulțirii pâinilor și peștilor și minunea prinderii micraculoase a peștilor. În prima narațiune, cinci pâini și doi pești mici au hrănit 5.000 de oameni. În a doua, apostolii pescuiau fără succes până când Iisus le-a spus să-și arunce plasele pentru ultima oară, după care au fost răsplătiți cu o mare captură, scrie IFL Science.

Au fost aceste „minuni” cu adevărat lucrarea lui Hristos, sau există o explicație mai logică, mai științifică? Conform noilor cercetări, probabil că există.

„În ziua de azi, peștii mor în masă în aceeași locație din lac în care a avut loc miracolul biblic al înmulțirii pâinilor și peștilor și, probabil, miraculoasa captură a peștilor”, scrie echipa în studiu.

„[Acest lucru] poate explica apariția unui număr mare de pești ușor prins aproape de țărm, descriși în narațiunile biblice.”, adaugă ei.

Cercetătorii au identificat două evenimente, în mai și iunie 2012, în care mii de pești morți au fost identificați în timp ce pluteau la suprafață. Folosind modelarea tridimensională, ei au elaborat un mecanism potențial care stă la baza acestor morți în masă: apa cu un conținut scăzut de oxigen a ajuns la suprafața și a provocat sufocarea peștilor.

Marea Galileii se amestecă pe verticală doar o dată pe an. Vara, este format dintr-un strat superior cald, un strat inferior mai rece și un strat intermediar cu un gradient de temperatură puternic care le separă pe cele două. Vânturile de vest generează valuri interne în lac, care, la rândul lor, forțează apa mai rece, săracă în oxigen, din straturile inferioare, să urce la suprafață. Dacă această creștere are loc la scurt timp după formarea celor trei straturi de care vorbeam mai sus, peștii nu ar putea scăpa de apa lipsită de oxigen și astfel s-ar sufoca la suprafață.

În Marea Galileii, astfel de cazuri de morți în masă a peștilor cauzate de creșterea valurilor interne sunt rare. În afară de evenimentele din 2012, autorii își pot aminti doar alte două, unul în aprilie 2007 și unul la începutul anilor 1990. Toate evenimentele s-au petrecut în aceeași locație geografică, lângă Tabgha.

Evenimente similare care au dus la uciderea peștilor au fost documentate și în alte locații, inclusiv în lacul Erie, estuarul râului Neuse, Carolina de Nord și portul Hamilton, Canada. Ele ar putea explica, de asemenea, „minunile” lui Isus, susțin autorii studiului.

Studiul este publicat în revista Water Resources Research.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel