Trump trece deja la măsuri dictatoriale. Vrea să-și numească cabinetul fără aprobarea Senatului

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Donald Trump intenționează să numească membrii cabinetului său printr-o metodă autoritară, fără aprobarea Senatului. Face acest lucru deși partidul lui urmează să aibă o majoritate confortabilă.

Alegeri prezidentiale 2024

Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, pregătește o strategie neconvențională pentru a accelera numirea membrilor cabinetului său. Potrivit agenției de presă dpa, Trump încearcă să folosească influența sa asupra Partidului Republican și majoritatea pe care republicanii au câștigat-o în Senat pentru a implementa numirile sale prin așa-numita metodă a „numirilor în vacanță parlamentară”, evitând astfel procedura standard de aprobare în comisiile Senatului.

Într-o postare recentă pe platforma de socializare X, Trump a cerut susținerea senatorilor republicani, subliniind că oricine aspiră la o poziție de conducere în Senat trebuie să fie de acord cu această metodă. „Orice senator republican care urmărește râvnita poziție de LEADERSHIP în Senatul Statelor Unite trebuie să fie de acord cu numirile în vacanța parlamentară (în Senat!)”, a scris Trump.

În același timp, președintele ales a cerut ca numirile judecătorești promovate de democrați să fie blocate până când procesul de conducere din Senat se finalizează. „Niciun judecător să nu fie aprobat în această perioadă de timp deoarece democrații caută să își împingă judecătorii în timp ce republicanii luptă pentru conducere. ASTA NU E ACCEPTABIL. VĂ MULȚUMESC!”, a declarat Trump, sugerând că acesta nu va tolera numirile judiciare ale democraților.

Conform legislației americane, toate numirile în cabinetul unui președinte trebuie să fie aprobate de Senat. Însă, în cazurile în care Senatul nu este în sesiune pentru o perioadă de cel puțin zece zile, președintele poate face numiri temporare, fără aprobarea imediată a Senatului. Această prevedere a fost creată pentru a asigura continuitatea guvernării atunci când Senatul nu este activ. Totuși, numirile temporare trebuie să fie confirmate ulterior, înainte de finalul sesiunii Senatului.

Strategia președintelui ales Donald Trump de a evita aprobarea Senatului pentru numirile în cabinet prin intermediul așa-numitelor „numiri în vacanța parlamentară” subliniază o abordare autoritară, care limitează rolul Congresului în procesul de validare a celor care vor deține funcții cheie în administrație. Prin impunerea acestei măsuri, Trump evită procedura de examinare și aprobare în comisiile Senatului, o etapă esențială în asigurarea unei guvernări transparente și echilibrate.

Această metodă reduce, de fapt, influența Senatului în procesul de numire și consolidează unilateral puterea executivului, sugerând că Trump își dorește un control total asupra funcțiilor de conducere, fără a ține cont de consensul legislativ. Straniu este că face acest lucru deși partidul lui urmează să aibă o majoritate confortabilă în Senat. În plus, insistența sa ca liderii republicani din Senat să accepte această abordare, condiționând susținerea lor politică de aprobarea automată a numirilor, accentuează caracterul autoritar al măsurii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel