Urmărește emisiunea live


Tot mai multe țări sunt îngrijorare de influența Chinei prin TikTok. Cine deține de fapt aplicația

Fotografie de la Greenwich/ Pexels
Fotografie de la Greenwich/ Pexels

TikTok, site-ul chinezesc de partajare a videoclipurilor, a fost mult timp urmărit de afirmațiile conform cărora aplicația de socializare are legături strânse cu Guvernul comunist al țării, stârnind temeri în SUA și nu numai.

Preocupările s-au concentrat pe acuzațiile că tehnologia s-ar putea dovedi a fi o amenințare la securitatea națională sau că statul chinez ar putea căuta să vândă influență sau să adune informații și date, chiar dacă nu deține aplicația în sine sau compania-mamă, potrivit News Week.

Deci, ce este exact aplicația, cine o deține și cine este suspicios cu privire la utilitatea ei?

Ce este TikTok?

TikTok este o aplicație de partajare a videoclipurilor, care permite utilizatorilor să încarce imagini despre orice subiect doresc. Inițial, clipurile trebuiau să dureze doar 15 secunde, dar utilizatorii pot posta acum videoclipuri de până la 10 minute.

Versiunea chineză a aplicației, Douyin, a fost lansată în China în 2016, iar versiunea internațională TikTok a fost lansată în anul următor. Apoi, o fuziune de 1 miliard de dolari cu un alt site de partajare a videoclipurilor numit Musical.ly în 2018 l-a făcut disponibil la nivel global și de atunci a crescut exponențial pentru a deveni a patra cea mai populară platformă de socializare după Facebook, YouTube și Instagram, potrivit Influencer Marketing Hub.

Câți utilizatori are TikTok în întreaga lume?

TikTok are peste 2 miliarde de utilizatori.

Conform datelor compilate de site-ul de statistici Statista, SUA constituiau cea mai mare bază de utilizatori TikTok din aprilie 2022, cu aproximativ 136,5 milioane de americani interacționând cu aplicația. Indonezia a avut a doua audiență ca mărime, cu aproximativ 99 de milioane de utilizatori TikTok, în timp ce Brazilia s-a clasat pe locul trei cu 74 de milioane de utilizatori.

Deși TikTok este deținut de chinezi, nu este disponibil în China. În schimb, o aplicație soră aproape identică numită Douyin, deținută de aceeași companie, este folosită acolo și are peste 300 de milioane de utilizatori, potrivit Influencer Marketing Hub.

Cine deține TikTok?

TikTok este deținută de compania sa mamă chineză ByteDance, care are sediul în Beijing. Deși ByteDance și TikTok au ambele birouri în China, niciuna nu este deținută de partidul comunist de guvernământ și ambele insistă că nu sunt controlate de guvern.

Foștii angajați ai denunțătorilor au declarat pentru CNBC că ByteDance a fost foarte implicată în funcționarea de zi cu zi a companiei, în măsura în care angajații americani aveau adrese de e-mail pentru ambele companii.

În noiembrie anul trecut, președintele ByteDance a demisionat, demisie care a venit în momentul în care Guvernul chinez și-a înăsprit controlul asupra sectorului tehnologic al Chinei.

ByteDance a creat o nouă unitate în luna mai a acestui an, numită Beijing Douyin Information Service Ltd, pentru a conduce Douyin – versiunea chineză a TikTok – iar compania a recunoscut că Partidul Comunist Chinez (PCC) deține într-adevăr o cotă din acea afacere.

Care sunt îngrijorările legate de influența Chinei prin TikTok?

Scurgeri de documente interne văzute de publicația The Guardian în septembrie 2019 au arătat că moderatorilor TikTok li s-a spus să cenzureze videoclipurile care menționau Piața Tiananmen și independența tibetană, subiecte considerate sensibile pentru autoritățile chineze. Acest lucru a stârnit temeri că statul chinez își poate împinge propria viziune asupra lumii în afara propriilor granițe.

Dar un purtător de cuvânt al ByteDance a declarat ziarului britanic: ”În primele zile ale TikTok, am adoptat o abordare directă pentru a minimiza conflictul pe platformă... Pe măsură ce TikTok a început să descopere la nivel global anul trecut, am recunoscut că aceasta nu era abordarea corectă... Vechile reguli în cauză sunt învechite și nu mai sunt utilizate. Astăzi adoptăm abordări localizate, inclusiv moderatori locali, politici de moderare și conținut local, rafinarea locală a politicilor globale și multe altele”.

Pe lângă cenzură, criticii TikTok se tem că site-ul ar putea aduna date private, care ar putea fi folosite pentru a viza indivizi și a le influența într-un fel, cum ar fi în timpul campaniilor electorale.

Parlamentul Regatului Unit și-a șters propriul cont TikTok

În august, Parlamentul Regatului Unit și-a șters propriul cont TikTok, la doar câteva zile după lansare, când parlamentarii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la potențialele riscuri de securitate ale transmiterii datelor către Guvernul chinez. Un purtător de cuvânt TikTok a declarat pentru BBC că este ”dezamăgitor” că Parlamentul nu se va mai conecta cu utilizatorii.

India a interzis TikTok în totalitate

Între timp, India a interzis TikTok cu totul – împreună cu alte peste 50 de aplicații deținute de China în 2020 –, un purtător de cuvânt al Guvernului indian afirmând că site-urile au fost interzise deoarece ”sunt implicate în activități care sunt prejudiciabile suveranității și integritatea Indiei, apărarea Indiei, securitatea statului și ordinea publică”.

Dar Regatul Unit și India nu sunt singurele țări preocupate de TikTok

În 2020, președintele de atunci Donald Trump a cochetat și cu ideea de a interzice TikTok, invocând temerile de securitate. Dar, în ciuda amenințării cu scoaterea în afara legii a site-ului, în cele din urmă acest lucru nu s-a întâmplat niciodată.

Cu toate acestea, îngrijorările oficialilor americani rămân nediminuate, iar flăcările au fost aprinse în luna iunie a acestui an, când scurgerile audio ale întâlnirilor interne TikTok au dezvăluit că datele americanilor au fost accesate în mod repetat de către angajații chinezi ByteDance, potrivit unui raport Buzzfeed.

Luna următoare, TikTok a declarat că a respins o încercare a Guvernului chinez de a deschide un cont secret pe platformă în scopul răspândirii propagandei, susținând că incidentul a dovedit independența sa.

Cu toate acestea, senatorii americani au chestionat-o pe directorul de operațiuni TikTok, Vanessa Pappas, despre legăturile companiei cu oficialii Guvernului chinez, în timpul unei audieri luna trecută.

Pappas a recunoscut că angajații chinezi au acces la datele utilizatorilor din SUA. Dar ea a insistat că TikTok nu va transmite aceste informații sensibile Chinei, deși a evitat să afirme dacă proprietarul TikTok, ByteDance, ar putea fi obligat să predea datele americane Guvernului chinez.

Senatorul Rob Portman, un republican din Ohio, i-a cerut apoi lui Pappas să se angajeze pe TikTok să ”oprească toate fluxurile de date și metadate către China”, dar Pappas nu s-a atras în mod explicit pe asta și a promis că ”acordul nostru final cu Guvernul SUA va satisface toate preocupările de securitate națională”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel