Titularizare 2017. Profesoara Tunegaru nu va mai preda în București. Ce s-a întâmplat

Cristina Tunegaru, profesoara care avea statutul de suplinitor pe postul de la Școala Gimnazială nr. 95, Sector 3, va preda de acum înainte într-o comună.

Este vorba despre Petrăchioaia din județul Ilfov. Dincolo de acest aspect, Cristina Tunegaru a povestit cum a descurs ședința de miercuri în care profesorii au venit să ocupe un post.

"Astăzi profesorii și-au ales catedrele. Eu am devenit profesor titular în comuna Petrăchioaia din județul Ilfov, iar din septembrie voi preda limba română la această școală. E o școală mică, într-o comunitate rurală și abia aștept să ajung acolo.

La ședința de azi, mulți profesori au venit de departe, din Buzău, Argeș, Dolj, Gorj sau chiar din Iași să ocupe un post în Ilfov. Pentru că în județele lor nu aveau nicio șansă. Unii mărturisesc deschis că nu vor preda nicio oră în școala ocupată, vor pleca chiar de la începutul lunii septembrie: „important e să te titularizezi, apoi vezi tu". Și s-au titularizat.

Întrebarea zilei este „rămâneți?". Îi întreabă și inspectorul, iar de rușine, unii mormăie „da, am să rămân", dar vezi din nehotărârea lor că au alte planuri. Un alt profesor din Ilfov vorbește singur, cu supărare „în fiecare an vine câte un alt titular și niciunul nu stă." Inspectorul bălmăjește ceva despre copiii noștri, că și ei merită profesori buni. O altă doamnă din sală îi spune viitoarei colege: „Sper să nu ne încurcați și să plecați de la noi. Rămâneți?". Doamna schițează cu capul un răspuns afirmativ și e vădit stânjenită. Atmosfera e tensionată, oamenii vor să-și ia postul și să plece acasă, în Buzău sau Craiova.

[citeste si]

Eu vreau postul cel mai îndepărtat și mai prost. Nu mă duc acolo decât să semnez contractul. Mă întorc la mine acasă, spune o altă colegă" și alege o școală unde sunt două catedre, ca măcar una să fie ocupată de cineva care chiar se duce la acea școală.

Nu e vina profesorilor că se întâmplă asta. Ei se folosesc de o portiță metodologică ca să răzbească, să iasă la lumină dintr-un hățiș de proceduri nesfârșite la care sunt supuși an de an netitulării. Sistemul împarte profesorii în titulari și suplinitori și îi nedreptățește pe cei din urmă. Titularizarea este un mijloc prin care unii oameni devin stăpânii sistemului de educației și își acordă lor înșiși o mulțime de privilegii: nu-ți poți pierde titulatura, te poți transfera prin țară după bunul plac. Orice promovare cât de măruntă în sistem, metodist, director, inspector, comisii de specialitate din minister și inspectorat, totul pornește de la titulatură, garantând astfel că acest sistem dăunător educației este perpetuat", a scris Cristina Tunegaru pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel