TikTok Lite investigat de Comisia Europeană pentru potențialele efecte negative asupra sănătății mintale

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Platforma de partajare video TikTok este supusă unei a doua investigații în baza Legii Serviciilor Digitale (DSA). Ancheta pornește de la lansarea aplicației TikTok Lite în Franța și Spania, a anunțat Comisia Europeană pe 22 aprilie.

Comisia va investiga dacă politica TikTok este în conformitate cu DSA, dacă a efectuat o evaluare a riscurilor înainte de lansarea funcționalităților și dacă a luat măsuri pentru a diminua riscurile, scrie euronews.com.

Prin TikTok Lite, utilizatorii cu vârsta de peste 18 ani pot câștiga puncte în cadrul unui "Program de Recompensare". Punctele se acordă pentru efectuarea anumitor sarcini în aplicație, cum ar fi vizionarea de videoclipuri, aprecierea conținutului, urmărirea creatorilor sau invitarea prietenilor. Aceste puncte pot fi schimbate în recompense, precum vouchere Amazon, carduri cadou prin PayPal sau moneda TikTok.

De asemenea, Comisia a transmis TikTok o solicitare formală de informații după ce nu a primit un răspuns la o cerere anterioară din 17 aprilie. Comisia a interogat platforma privind impactul potențial asupra sănătății mintale a utilizatorilor, în special în ceea ce privește posibila stimulare a comportamentelor de dependență.

TikTok are acum până pe 23 aprilie să prezinte Comisiei raportul de evaluare a riscurilor și până pe 3 mai să furnizeze celelalte informații solicitate. În cazul în care TikTok nu răspunde la timp, executivul UE ar putea emite o amendă de până la 1% din venitul anual total al companiei și penalități periodice de până la 5% din media zilnică de venit. De asemenea, UE a comunicat platformei intenția sa de a impune măsuri provizorii pentru a suspenda programul de recompense Lite în UE în așteptarea evaluării siguranței acestuia. TikTok are până pe 24 aprilie să prezinte un răspuns.

"Am deschis un prim caz de nerespectare a DSA în februarie. În timp ce acest prim caz este în curs de desfășurare, TikTok a ales să lanseze TikTok Lite care, sub promisiunea lăudabilă de a vă permite să vizionați videoclipuri fără a consuma prea multă rețea, creează stimulente financiare pentru a petrece mai mult timp pe telefon. Suspectăm că TikTok 'Lite' ar putea fi la fel de toxic și de captivant precum țigările 'light'", a declarat comisarul UE pentru industrie, Thierry Breton, într-un comunicat.

TikTok, deținut de ByteDance din China, a fost desemnată ca o platformă online foarte mare în temeiul DSA la 25 aprilie 2023 și, începând cu luna august a anului trecut, este obligată să respecte obligațiile legale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel