Nimic nu te poate pregăti pentru momentul în care animalul tău de companie moare. Procesul de doliu este diferit pentru fiecare, însă există metode prin care poți accepta și depăși aceste sentimente.
O analiză a 17 studii publicată în 2022 în „Death Studies” a arătat că oamenii pot experimenta moartea unui animal de companie la fel de intens precum moartea unei persoane, potrivit Everyday Health.
De ce? Animalul tău de companie te vede mereu. Este alături de tine în cele mai bune și mai rele momente, zi de zi, pe tot parcursul schimbărilor majore din viață – relații noi, nașterea copiilor, mutări sau pierderi importante – și te iubește necondiționat. „Acest tip de atașament creează o legătură rar întâlnită, ceea ce explică de ce moartea lor este atât de dificilă”, spune Dr. Curotto.
Pe măsură ce te confrunți cu doliul, trebuie să știi că este ceva normal și că nu este ceva ce trebuie doar „depășit”. Ține minte că procesul de doliu nu este liniar. Nu va exista un moment specific în care să îl depășești complet, iar valuri de tristețe te pot cuprinde brusc. Așadar, dacă te trezești plângând la magazin sau la duș, să știi că și asta este normal.
Din păcate, realitatea neplăcută este că pierderea unui animal de companie nu este văzută de societate ca fiind la fel de semnificativă pe cât este cu adevărat, ceea ce poate îngreuna și mai mult întregul proces, adaugă Jennifer Breslow, psihoterapeută specializată în pierderea animalelor de companie. Cu toate acestea, există lucruri pe care le poți face pentru a trece prin procesul de doliu și care te pot ajuta în această perioadă dificilă. Ține cont că metoda ideală nu este universală, așadar identificarea strategiilor care ți se potrivesc este crucială. Iată ce poți face:
1. Amintește-ți că sentimentele tale sunt valide. Nu există un calendar al doliului
„Este important să recunoști pentru tine însuți că aceasta este o pierdere legitimă și că este normal să te simți rău – nu există o modalitate corectă sau greșită de a te simți acum”, spune Breslow. Te poți simți trist, furios, vinovat sau devastat și este important să accepți aceste sentimente și să nu le respingi sau să le ignori. În plus, nu există un calendar pentru cât timp ar trebui să dureze doliul. „Acordă-ți timp să te vindeci. Durează cât durează să te simți mai bine”, adaugă Breslow. De asemenea, ține cont că aceste sentimente nu vor dura pentru totdeauna. Vei trece prin procesul de doliu și vei putea să revii cu drag la amintirile frumoase cu animalul tău de companie.
2. Ignoră-i pe cei care spun că „e doar un animal de companie”
Este frustrant și sfâșietor atunci când un coleg, prieten, membru al familiei sau vecin spune că e „doar un animal de companie” sau „vei trece peste asta curând” sau „doar ia-ți alt(ă) câine/pisică/reptilă”. Dr. Curotto îi ajută pe clienți să stabilească limite pentru a-și proteja pacea. Le-ai putea răspunde cu: „Evident că nu mă poți înțelege. E un moment de doliu pentru mine”. O altă tactică pe care o poți încerca este să le spui că: „Nu am împărtășit niciodată cât de mult a însemnat [numele animalului tău de companie] pentru mine, așa că nu mă aștept să înțelegi”. Apoi, continuă-ți ziua.
3. Folosește terapia prin artă pentru a transforma durerea
Ca terapeut prin artă certificat, Breslow recomandă clienților puterea vindecătoare a terapiilor prin artă. Exprimarea sentimentelor tale prin desen sau pictură, muzică, scris sau chiar plantarea unei flori „poate transforma acea durere în ceva frumos. Este util să externalizezi sentimentele, scoțându-le la suprafață”, explică ea. Nu trebuie să fii talentat la nicio activitate artistică – ceea ce creezi va onora animalul tău de companie, indiferent de rezultatul final.
Breslow a ajuns să lucreze în acest domeniu după ce și-a pierdut pisica. Temându-se că va uita detaliile felinei sale, a scris despre amintirile pe care le-au împărtășit și despre personalitatea pisicii sale. „Imediat după o pierdere, este ușor să te agăți de imaginile dureroase din ultimele zile ale vieții lor, însă scrisul poate fi o modalitate de a începe să schimbi aerul”, explică ea.
4. Găsește sprijin și vorbește despre pierderea animalului tău de companie
Discuția cu prietenii de încredere și cu persoanele dragi care sunt înțelegătoare te va ajuta să exprimi și să procesezi pierderea pe care tocmai ai suferit-o. Grupurile de suport pentru pierderea animalelor de companie sunt, de asemenea, recomandate, spune Dr. Curotto, care conduce un astfel de grup. „Orice tip de doliu este gestionat mai bine în colectiv, nu în izolare. Este mai bine să treci prin asta în comunitate și în legătură cu ceilalți”, explică ea. Este un loc unde nu vei fi judecat și unde relația ta cu animalul tău de companie nu va fi marginalizată. Iar asta te poate ajuta să găsești pace.
5. Practică auto-îngrijirea pe tot parcursul procesului de doliu
Poate fi dificil să ai grijă de tine când ești în doliu, însă fă tot ce poți. Asta include să încerci să mănânci sănătos (o dietă echilibrată și nutritivă), să dormi cel puțin șapte ore pe noapte (conform recomandărilor) și să aloci timp pentru exerciții fizice. „A avea grijă de bunăstarea ta fizică îți va întări rezervele de care ai nevoie pentru a-ți susține bunăstarea mentală”, spune Breslow.
6. Caută ajutor psihologic profesionist dacă ai nevoie
Pierderea poate fi foarte intensă și poate exista un moment în care te-ar putea ajuta să vorbești cu un terapeut specializat. Dacă îți este dificil să funcționezi zilnic, ai dificultăți să mergi la serviciu sau să te ocupi de obligațiile familiale, nu poți dormi sau mânca ori te simți deprimat, caută un consilier specializat în doliu sau în pierderea animalelor de companie, spune Breslow.
7. Ia un animal de companie nou atunci când ești pregătit(ă)
Unii oameni se grăbesc să își ia din nou un animal de companie, în timp ce alții preferă să aștepte. Nu există un moment corect. „Am avut clienți care și-au luat un animal de companie la o oră sau la 10 ani după moartea unui alt animal”, spune Dr. Curotto. „Nu există un moment potrivit sau nepotrivit. Le spun oamenilor că dacă sunt gata să iubească, să iubească. Tu decizi când ești pregătit(ă) să oferi din nou dragostea ta”, spune ea. De asemenea, este posibil să iubești și să fii în doliu în același timp. Adică, faptul că îți iei un animal de companie nou nu va șterge durerea și nu va înlocui animalul pierdut, dar îți va aduce mai multă iubire în viață atunci când ești pregătit(ă) pentru asta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu