Greta Thunberg se 'plictisește'. A protestat la Stockholm pentru a marca cea de-a treia aniversare a primei greve şcolare

Greta Thunberg se 'plictisește'. A protestat la Stockholm pentru a marca cea de-a treia aniversare a primei greve şcolare
Greta Thunberg se 'plictisește'. A protestat la Stockholm pentru a marca cea de-a treia aniversare a primei greve şcolare

Activista suedeză pentru climă Greta Thunberg a protestat din nou vineri în faţa parlamentului suedez pentru a marca cea de-a treia aniversare a primei sale greve şcolare, care s-a transformat apoi într-o mişcare de protest globală, condusă de tineri, informează Reuters. 

Iniţiativa lui Thunberg a avut ecou la nivel global, milioane de persoane participând la protestele 'Fridays for Future' pentru a lansa un apel ca liderii politici să ia în serios dovezile ştiinţifice şi să ia măsuri pentru a stopa încălzirea global, iar în 2019, revista Time a numit-o 'persoana anului'.

Thunberg, care în 2019 şi-a luat un an sabatic şi nu a mai frecventat cursurile şcolare, a declarat vineri pentru Reuters că mişcarea pe care a iniţiat-o este departe de a-şi fi realizat obiectivele. 'Dintr-un anumit punct de vedere nu am obţinut nimic', a declarat activista pentru Reuters.

'Pe de altă parte, mi-am făcut mulţi prieteni în cadrul mişcării şi am reuşit să organizez proteste ample şi mi se pare că tot mai mulţi oameni încep să se trezească şi să ceară schimbări'.

La primul ei protest în faţa parlamentului, în august 2018, pe când avea 15 ani, 'm-am simţit destul de singură', a spus ea.

'Dar am avut cu toate acestea şi un sentiment foarte bun că realizez ceva'. Lui Thunberg i s-au alăturat vineri mai mulţi activişti din alte ţări europene pentru a marca aniversarea primei greve şcolare.

'Am decis să ne reunim astăzi... să protestăm împreună, să planificăm, să ne gândim la ce ne rezervă viitorul', a spus activista Luisa Neubauer, de 25 de ani, din Germania, ţară în care, pe 26 septembrie, sunt programate alegeri generale.

'Mă aflu aici în timp ce în Germania se desfăşoară campania electorală, aşa că este un lucru important.

Germania este un jucător uriaş, avem o responsabilitate enormă, iar acum niciun jucător nu reuşeşte să se ridice la nivelul acestei responsabilităţi, a spus Neubauer. Potrivit un raport recent dat publicităţii de experţi de mediu ai Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), încălzirea globală se accelerează într-un ritm îngrijorător.

Experta Greta Thunberg, despre raportul ONU asupra încălzirii globale: Confirmă ceea ce ştim deja

Activista suedeză pentru mediu Greta Thunberg a spus că îndelung aşteptatul raport asupra climei dat luni publicităţii de grupul de experţi sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) nu 'reprezintă vreo surpriză', potrivit DPA. 

'Confirmă ceea ce ştim deja din mii de studii precedente şi rapoarte - că ne aflăm într-o situaţie de urgenţă. Este o trecere în revistă serioasă (dar prudentă) a celor mai importante dovezi ştiinţifice disponibile în prezent', a scris tânăra activistă pe reţelele de socializare.

'Nu ne spune ce să facem', a remarcat ea referitor la raport, care sintetizează cele mai valoroase studii pe teme climatice realizate în ultimii ani. Depinde de noi să avem curaj şi să luăm decizii bazate pe dovezile ştiinţifice oferite de aceste rapoarte. Putem încă evita cele mai grave consecinţe, dar nu dacă acţionăm tot ca până acum şi nu tratăm criza aşa cum trebuie tratată o criză'.

Ce spune raportul ONU

Cu efecte mai severe şi într-un ritm mai accelerat, încălzirea globală ar putea atinge pragul de +1,5 grade Celsius în jurul anului 2030, cu zece ani mai devreme decât estimările, ameninţând cu noi dezastre fără precedent omenirea lovită deja de valuri de caniculă şi inundaţii, potrivit AFP.

Cu mai puţin de trei luni înaintea Conferinţei ONU privind schimbările climatice (COP26) de la Glasgow, constatările şocante ale experţilor în domeniul climei din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC), prezentate într-un raport dat luni publicităţii, sunt asemenea alarmei dinaintea bătăliei: oamenii sunt 'indiscutabil' responsabili pentru dereglările climatice şi nu au altă soluţie în afara reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră dacă vor să limiteze efectele negative.

Acest raport de evaluare, primul după şapte ani, adoptat vineri de 195 de ţări, trece în revistă cinci scenarii referitoare la emisiile de gaze cu efect de seră, de la cel mai optimist - după unii, utopic - la cea mai pesimistă ipoteză.(Citește continuarea aici).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel