Luptele din Siria se intensifică.
Rebeli sirieni au înlăturat joi forțe pro-guvernamentale din orașul Hama, aducând insurgenților o nouă victorie majoră după o avansare fulgerătoare în nordul Siriei și dând o nouă lovitură președintelui Bashar al-Assad și aliaților săi ruși și iranieni.
Armata siriană a declarat că s-a redesfășurat în afara orașului „pentru a proteja viețile civililor și a preveni luptele urbane” după ceea ce a numit confruntări intense.
Rebelii au declarat că au cucerit districte din nord-estul orașului și că au capturat închisoarea centrală, eliberând deținuți.
Televiziunea Al Jazeera a difuzat ceea ce a declarat a fi imagini cu rebeli în interiorul Hama, unii dintre ei întâlnindu-se cu civili lângă un sens giratoriu, în timp ce alții se deplasau în vehicule militare și pe mopede.
Rebelii au cucerit săptămâna trecută principalul oraș din nord, Alep, și de atunci au înaintat spre sud din enclava lor din nord-vestul Siriei.
Cucerirea orașului Hama, care a rămas în mâinile Guvernului pe tot parcursul războiului civil declanșat de o rebeliune împotriva lui Assad în 2011, va provoca o undă de șoc la Damasc și temeri privind continuarea marșului rebelilor spre sud.
Assad s-a bazat în mare măsură pe sprijinul Rusiei și al Iranului pe parcursul celor mai de foc ani ai conflictului, ajutându-l să recupereze majoritatea teritoriilor și cele mai mari orașe ale țării înainte ca liniile frontului să înghețe în 2020.
Prăbușirea forțelor pro-guvernamentale în nordul Siriei în cursul săptămânii trecute subliniază problemele cu care s-a confruntat această alianță de atunci.
Rusia s-a concentrat pe războiul din Ucraina din 2022. Hezbollah din Liban, care a fost cea mai puternică forță susținută de Iran în Siria, a suferit pierderi grele în propriul război cu Israelul.
În timp ce forțele sale pătrundeau în Hama, principalul comandant al insurgenților, Abu Mohammed al-Golani, a emis o declarație video în care avertiza împotriva oricărei implicări a celeilalte forțe regionale principale care este susținută de Iran - milițiile irakiene Hashd al-Shaabi.
„Îl îndemnăm din nou (pe prim-ministrul Irakului) să țină Irakul departe de a intra în flăcările unui nou război legat de ceea ce se întâmplă în Siria”, a declarat Golani.
Hama se află la mai mult de o treime din drumul dintre Alep și Damasc, iar capturarea sa ar deschide calea unei avansări a rebelilor spre Homs, principalul oraș central care funcționează ca o intersecție ce leagă cele mai populate regiuni ale Siriei.
Hama este, de asemenea, esențial pentru controlul a două orașe importante cu mari comunități religioase minoritare - Muhrada, unde locuiesc mulți creștini, și Salamiya, unde sunt mulți musulmani ismaeliți.
Deși Hama nu a mai fost cucerit de rebeli în timpul războiului, acesta a fost, din punct de vedere istoric, un centru al opoziției față de regimul dinastiei Assad.
În 1982, activiștii Frăției Musulmane s-au revoltat acolo, iar armata a lansat un asalt devastator de trei săptămâni care a ucis peste 10000 de persoane și care va fi considerat un model pentru campania lui Assad împotriva rebelilor.
Golani s-a referit la acel episod sângeros în declarația sa, spunând că „revoluționarii au început să intre în orașul Hama pentru a curăța acea rană care persistă în Siria de 40 de ani”.
Cea mai puternică facțiune rebelă este gruparea militantă islamistă sunnită Hayat Tahrir al-Sham (HTS), fosta filială al-Qaida în Siria. Golani, liderul grupării, s-a angajat să protejeze minoritățile religioase din Siria și le-a cerut să îl abandoneze pe Assad, însă mulți se tem în continuare de insurgenți.
Miercuri, Golani a vizitat citadela istorică din Alep, un moment simbolic pentru rebelii care au fost alungați din oraș în 2016, după luni de asediu și lupte intense, cea mai mare înfrângere a lor din război. Alep era cel mai mare oraș al Siriei înainte de război.
HTS și celelalte grupări rebele încearcă să își consolideze dominația în Alep, aducându-l sub administrarea așa-numitului Guvern al Salvării pe care l-au instituit în enclava lor din nord-vest.
Locuitorii din Alep au declarat că există penurii de pâine și combustibil și că serviciile de telecomunicații au fost întrerupte.
Forțele rebele care avansează în Hama au inclus o coaliție insurgentă susținută de Turcia numită Armata Națională Siriană, care deține o fâșie de teritoriu de-a lungul frontierei siriano-turce, au declarat surse rebele.
Turcia, care desemnează HTS drept organizație teroristă, a fost mult timp cel mai mare susținător extern al altor facțiuni rebele, iar rolul ei va fi esențial pentru viitorul oricărei regiuni insurgente extinse în Siria.
Ankara a negat că ar fi luat parte la pătrunderea bruscă a rebelilor în Alep săptămâna trecută.
Revenirea unui război civil în toată regula în Siria, după ani de fronturi înghețate, riscă să destabilizeze și mai mult o regiune în flăcări din cauza conflictelor din Gaza și Liban.
La apogeul conflictului din urmă cu un deceniu, puterile regionale și globale au sprijinit forțele rivale din întreaga țară, iar haosul a creat spațiu pentru ca Statul Islamic să cucerească teritorii pe care le-a folosit ca rampă de lansare pentru atacuri în întreaga lume, conform agenției de presă Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci