Telefoanele, controlate de la distanță de fostul guvern polonez. Acum Coaliția Civică investighează țintele lui Pegasus

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Polonia a lansat o investigație privind utilizarea controversatului software de spionaj Pegasus de către guvernul său anterior conservator, cu o anchetă parlamentară în desfășurare și posibilitatea aducerii unor acuzații penale împotriva foștilor oficiali guvernamentali în viitor.

Adam Bodnar, noul ministru al justiției din Polonia, a declarat pentru The Guardian că în lunile următoare guvernul îi va notifica pe oamenii care au fost ținte ale lui Pegasus. Potrivit legii poloneze, aceștia ar avea apoi posibilitatea de a solicita compensații financiare și de a participa la posibile proceduri penale.

„Există o șansă decentă ca în câteva luni să avem o cunoștință destul de extinsă despre modul în care a fost utilizat acest echipament și în ce scop”, a spus Bodnar.

În ceea ce privește posibilitatea acțiunilor legale viitoare, el a adăugat: „Nu știm cine va fi acuzat ... dacă investigația se îndreaptă spre acuzarea unor persoane, a unor miniștri sau ofițeri ai serviciilor de securitate.”

Pegasus este o unealtă puternică proiectată de compania israeliană NSO Group. Este capabilă să preia controlul telefonului mobil al unei ținte, să acceseze date din aplicații de mesagerie securizate și chiar să transforme dispozitivul într-un înregistrator.

În 2021, un consorțiu de organizații media, printre care The Guardian, a accesat o scurgere de date care a arătat mii de numere de telefon care au fost ținte ale lui Pegasus în diverse țări. A dezvăluit, de asemenea, că instrumentul de spionaj a fost utilizat împotriva presei și a societății civile în numeroase locuri, inclusiv în Ungaria sub prim-ministrul Viktor Orbán.

Mai târziu în același an, o investigație separată realizată de Laboratorul Cetățenesc al Universității din Toronto a dezvăluit utilizarea lui Pegasus în Polonia, inclusiv împotriva țintelor legate de partidul Platforma Civică, aflat atunci în opoziție și acum principalul partid din coaliția de guvernare după alegerile parlamentare din octombrie anul trecut. Printre presupusele ținte se număra și europarlamentarul Krzysztof Brejza, care la momentul respectiv conducea o campanie electorală pentru Platforma Civică.

După ce coaliția, condusă de Donald Tusk din Platforma Civică, a câștigat alegerile parlamentare din Polonia anul trecut, noul guvern a promis să investigheze presupusele abuzuri de putere ale administrației de dreapta naționalistă a Legii și Justiției (PiS). Noile autorități au înlocuit conducerea televiziunii de stat și au declanșat acțiuni care ar putea duce la demiterea guvernatorului băncii centrale, aliat al PiS, Adam Glapiński.

Magdalena Sroka, deputatul care conduce comisia parlamentară, a declarat după prima întâlnire a panelului: „Prea mult timp ne-au mințit cu privire la Pegasus de către PiS și acum vom afla adevărul”.

Bodnar - avocat și fost mediator pentru drepturile omului numit de Tusk ministru al justiției - a declarat că lista completă rămâne confidențială pentru moment, dar a adăugat că include mult mai multe persoane cunoscute decât puținii politicieni deja numiți. „Această listă este semnificativ mai extinsă decât lista care a fost deja făcută publică, multe alte persoane publice interesante,” a spus el.

Deoarece Pegasus ar fi putut fi, de asemenea, utilizat în investigații penale legitime, ar fi inadecvat să se facă publică pur și simplu o listă de numere țintite, a spus Bodnar. „Nu puteți doar să oferiți aceste date, chiar dacă spyware-ul este ilegal,” a spus el.

În schimb, ministerul justiției și serviciile de informații plănuiesc să facă o evaluare a cazurilor care par să fi fost politicizate sau abuzive și să informeze individual oamenii prin scrisoare că au fost ținte. Apoi, persoana poate lua singură o decizie cu privire la faptul dacă să facă publică informația sau să se alăture acțiunilor legale viitoare privind supravegherea.

Aspectul legal al utilizării lui Pegasus necesită, de asemenea, o investigație suplimentară. Experții spun că, deși ordinele judecătorești pentru supraveghere erau de obicei obținute, judecătorilor nu li se furniza informații complete despre ce exact semnau.

Bodnar a spus: „Se pare că toate acele cereri pentru utilizarea lui Pegasus au avut autorizare judecătorească, dar cel mai probabil instanțele nu știau ce fel de echipament va fi utilizat ... Autorizau acest lucru, dar nu știau că [implica] un program care nu are o autorizație corespunzătoare, iar datele se duc în Israel.”

Se crede că autoritățile poloneze au încetat să mai utilizeze Pegasus în 2021, în jurul momentului în care The Guardian și alții au făcut publice detalii despre software-ul de spionaj, inclusiv dezvăluiri că numerele țintite de clienți erau de asemenea înregistrate de NSO Group, creând o posibilă vulnerabilitate de securitate.

Ancheta parlamentară cheamă mai mulți oameni-cheie din fostul guvern PiS să dea mărturie, și a luat deja mărturii de la președintele PiS, Jarosław Kaczyński.

Klicki a spus că, deși este important să se dezvăluie abuzurile din trecut, speră că comisia parlamentară va aborda și îmbunătățirea cadrului legal pe termen lung. „Este la fel de important să ne uităm în viitor ... Altfel, vom uita că aceste tehnologii evoluează,” a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel