Cei 186.000 de locuitori din statul Samoa, o insulă în Pacificul de Sud, se pregătesc să călătorească o zi în timp. Prin schimbarea calendarului, ziua de vineri 30 decembrie va fi ştearsă pur şi simplu, astfel urmând să se simplifice relaţia cu ţările vecine Australia şi Noua Zeelandă.
Schimbarea se va face la miezul nopţii, sărindu-se direct pe data de 31 decembrie, ceea ce înseamnă că 30 decembrie nu va exista. Un număr de 775 de samoani vor pierde ocazia să îşi sărbătorească ziua de naştere, însă premierul Tuilaepa Sailele Malielegaoi spune că merită efortul deoarece Australia şi Noua Zeelandă sunt principalii parteneri comerciali ai ţării şi e normal să aibă aceeaşi oră.
Moştenire americană
Modificarea calendarului vine la 119 ani după ce autorităţile din Samoa au fost convinse de americani să îşi alinieze fusul orar la cel al SUA, pentru a se face mai uşor comerţ cu California.
Acest fus orar s-a dovedit însă problematic în ultimii ani deoarece Samoa este practic cu aproape o zi în urma orei din Australia şi Noua Zeelandă. Ora actuală din Samoa este cu 11 ore după GMT, adică 21 de ore după ora coastei de est a Australiei şi 23 de ore după ora din Noua Zeelandă. După schimbare, Samoa va fi cu o oră înainte de Wellington şi trei ore înainte de Sydney.
"În timp ce e vineri la noi, e sâmbătă în Noua Zeelandă, iar când noi suntem la biserică duminica, în Sydney şi Brisbane ei deja fac afaceri", a motivat premierul Malielegao schimbarea, arătând că nu e normal să fie pierdute două zile pe săptămână în relaţia de afaceri cu australienii şi neozeelandezii.
Efecte practice
Pe de altă parte, deşi ziua de 30 decembrie nu va exista, patronii samoani vor trebui să îşi plătească angajaţii ca şi cum ar fi muncit. S-a decis însă ca hotelierii să nu îşi taxeze clienţii pentru o noapte în plus.
Reforma calendarului din Samoa vine după o altă schimbare importantă efectuată de premierul Malielegaoi în 2009, când s-a renunţat la maşinile cu volanul pe stânga pentru cele cu volanul pe dreapta, după modelul britanic din Australia şi Noua Zeelandă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu