Din ce în ce mai mulți tineri - din România, dar și din alte țări din Uniunea Europeană se confruntă cu găsirea unui loc de muncă.
[caption id="attachment_389936" align="alignleft" width="310"] Alba Mendez[/caption]
Alba Mendez, o tânără de 24 de ani, absolventă a unui master în sociologie, s-a trezit într-o bună zi cu un singur gând – să meargă la un interviu pentru un loc de muncă care nu avea nimic de-a face cu tot ce studiase în facultate – un job la supermarket.
După câteva locuri de muncă sezoniere, după joburi în care angajatorii o țineau multe ore peste program și după câteva slujbe neplătite, Alba Mendez s-a gândit să își încerce din nou norocul pentru un serviciu care să-i permită să se întrețină singură. Părinții ei o implorau să întoarcă acasă și să lucreze cu tatăl ei, în Spania, la afacerea de familie pe care o aveau – afacere cu fructe.”Este o situație care ne scapă de sub control, dar asta nu înseamnă că nu ne încearcă un sentiment de vinovație. Mă întreb... cu ce-am greșit?”, a spus cu disperare mama tinerei.
Angajarea, o problemă care îi macină pe tinerii din Europa
La cinci ani de când criza economică a lovit Europa, șomajul în rândul tinerilor a urcat vertiginos în foarte multe țări: 56% în Spania, 57% în Grecia, 40% în Italia, 37% în Portugalia, 28% în Irlanda. Problema este cu atât mai gravă cu cât economia nu dă semne de redresare. Perioada de austeritate se va încheia, dar probabil abia după ce va trece această generație. George Skivalos, un tânăr din Grecia, în vârstă de 28 de ani, se întreabă – ”Chiar dacă vom ieși din criză peste patru ani... eu voi avea 32 de ani. Ce pot să mai fac începând de atunci? Am ratat ocazia de a lucra într-o companie în care aș fi putut să avansez”. Așadar, care ar fi șansa tinerilor din sudul Europei? Probabil să migreze spre țările nordice unde locurile de muncă nu reprezintă o problemă.
Pentru Uniunea Europeană, faptul că tinerii nu își găsesc un loc de muncă a devenit o problemă politică, dar și o provocare economică. Cancelarul Angela Merkel a numit șomajul în rândul tinerilor – ”cea mai presantă problemă cu care s-a confruntat Europa până acum”.
”Sperăm că în anul 2014 să fie un an al redresării. Din păcate, vor fi mulți tineri care vor avea de înfruntat o perioadă care nu le-a fost deloc favorabilă”, a spus Stefano Scarpetta, director la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
Un loc de muncă, dar departe de casă
[caption id="attachment_389938" align="alignleft" width="310"] Melissa Abadia[/caption]
La scurt timp după ce a împlinit 23 de ani, în urmă cu patru ani, Melissa Abadia a luat o decizie dureroasă – a plecat din sânul familiei sale din Spania pentru un loc de muncă în Țările de Jos. Pe meleagurile în care s-a născut ea, a găsi un job s-a dovedit a fi o misiune imposibilă. În ciuda faptului că s-a pregătit pentru a deveni asistentă medicală, acum lucrează într-un depozit unde aranjează pe rafturi haine și alte accesorii.
Și nu, nu este singura tânără care trece prin această etapă puțin spus dificilă – vise spulberate de o carieră foarte diferită decât cea la care probabil oricine visează. A-ți părăsi țara pentru a munci ar trebui să fie o decizie, nu o obligație, așa cum se întâmplă în zilele noastre.
Melissa Abadia a încercat să își găsească un loc de muncă pe meleagurile natale, dar în zadar. Așa că, după multe încercări, a găsit un job în Amsterdam. A găsit repede de lucru la un magazin cu haine, iar colegii săi erau din Spania, Italia, Grecia, Portugalia - țări afectate de recesiune.
Pentru ceea ce face în prezent, câștigă în jur de 1.200 de euro pe lună – bani suficienți pentru a-și plăti chiria, pentru a se întreține și pentru a avea o viață mai mult decât decentă comparativ cu șansele pe care le-ar fi avut în Spania. Nu este un loc de muncă la care a visat vreodată, dar măcar are un job. A renunțat de mult la visul său de a lucra ca asistentă medicală, iar cuvântul weekend nu mai știe ce se înseamnă. Îi este foarte dor de casă, iar anul trecut de Crăciun a căzut într-o depresie profundă pentru că stătea singură într-un apartament, în timp ce avea în mintea imaginea cu părinții și fratții ei care stăteau împreuna în jurul mesei – așa cum se întâmpla an de an. A fost acuzată că a fugit din țara sa, dar lucrurile nu stau chiar așa. În Spania, unde politicile de austeritate sunt foarte dure, nu există luminița de la capătul tunelului.
Un ciclu de lucru sporadic
Pentru mulți tineri din Europa – mai ales pentru cei care trăiesc în țări afectate de criza financiară, a devenit deja un mod de viață să ai joburi prost plăite și care să nu îți ofere prea multe pespective de viitor. Sunt peste 14 milioane de tineri care nu lucreză, iar acest lucru le costă pe țările membre din Uniunea Europeană în jur de 153 de miliarde de euro (în termeni de ajutor social și lipsa producției), scrie http://www.nytimes.com.
FOTO: http://www.nytimes.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu